"Jednalo se o whisky, žitnou, Curacao Blue, Praděd macerát a líh o koncentraci 96,5 procenta. Byly pravděpodobně vyrobeny v České republice, jejich původ však není prokázán," uvedla mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Jitka Fajstavrová.

Samotná likvidace byla velice náročná. Destiláty celníci nejprve zředili tak, aby měly velmi nízkou koncentraci a nezahubily tak mikroorganismy přirozeně čistící odpadní vody.

Čistička. Ilustrační foto

Čistička. Ilustrační foto

FOTO: ČTK

"Lihoviny se vylévaly do jímky svážených vod a pomocí dávkovacího čerpadla a podle průtoku na čistírně a jejího zatížení se zabavený líh dávkuje v určitém množství přes usazovací nádrž do samotné biologické části, kde se přirozenou cestou rozloží," řekl Radek Martinák, který dohlíží na provoz čistírny.