Hlavní obsah

Matka zavražděné dívky má opět naději získat odškodnění za její smrt

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v úterý vrátil rozsudek Městskému soudu v Praze v případě ženy, která se domáhá uhrazení nemajetkové újmy ve výši 4,9 miliónu korun za vraždu dcery. Své počínání odůvodnil tím, že předchozí verdikt nebyl dostatečně odůvodněn, a právě proto je nepřezkoumatelný.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Pražský městský soud bude projednávat odškodnění za vraždu 28leté dívky. Ilustrační foto

Článek

Základním prvkem celé kauzy je vražda dcery, kterou si objednal Zdeněk Bruthans. Matka po něm za jeho čin požaduje 4, 8 miliónů korun. Dalších 100 tisíc jí má uhradit zprostředkovatel Martin Rež. Její žalobu však Městský soud v Praze v prosinci loňského roku zamítl s tím, že byla podána pozdě.

S názorem první instance se neztotožnila soudkyně Ludmila Říhová. Uvedla, že soud dostatečně nebral v potaz zástupkyni žalobkyně, podle níž námitka promlčení je v rozporu s dobrými mravy.

Matka prý bude bojovat až do konce

Matka oběti uvedla, že se rozhodně nevzdá. „Dotáhnu to až do konce,“ dodala. Její zástupkyně požaduje, aby se celá kauza projednávala od začátku.

Matka byla ve velkém šoku. Trpěla vážnými psychickými problémy a tři měsíce strávila na psychiatrii. Právě z těchto důvodů došlo k dlouhé časového prodlevě mezi nabytím právní moci rozsudku a podáním žaloby o odškodnění.

Podle žalobkyně by peněžní satisfakce měla být další formou trestu pro trojlístek mužů. Ti byli již v roce 2001 odsouzeni k 15 letům vězení.

"Částku, kterou požaduji za svoje zničené zdraví a za život své dcery, chci pouze jako další trest. Já jsem do konce života úplně zničená, bez příbuzných, nemocná. Dostat 15 let za úkladnou vraždu, to není žádný trest," uvedla už dříve matka

Žena se původně domáhala dalších 100 tisíc i od Pavla Kapouna, který její dceru ubodal. Ten jí však nabídl mimosoudní vyrovnání v hodnotě 50 tisíc korun. Proto proti němu předloni v listopadu žalobu stáhla.

Majitel domu vraždil ze strachu

Bruthans vlastnil dům, v němž bydlela i zavražděná. Vlastník chtěl objekt renovovat a nabídl oběti jiný náhradní byt. Ona však po konzultaci se svou matkou jeho alternativu odmítla.

Bruthans podle policie zřejmě dostal strach, že následný možný soudní spor s dívkou prohraje a nechal ji zavraždit. Prostřednictvím Reže si objednal za 150 tisíc korun Kapouna, který dívku v únoru 1999 ubodal loveckým nožem.

Matka oběti nepožaduje odškodnění poprvé. Již v minulosti se soudila s Annou Bruthansovou, po níž žádala částku 250 tisíc korun za údajné hanlivé výroky na adresu její dcery.

Bruthansová měla zavražděnou pomlouvat u soudu při odvolacím jednání. Prý o ní mluvila jako o prostitutce. Soud však žalobu v květnu 2006 s definitivní platností zamítl.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám