Hlavní obsah

Deteční ústav v Brně má svého druhého chovance

Novinky, ČTK, Petra Konečná
Brno

Druhým chovancem v detenčním ústavu ve vazební věznici v Brně - Bohunicích se stal 30letý těžce psychicky nemocný muž. Ten si v minulosti odpykal 12letý trest odnětí svobody za brutální vraždu své družky. Z vězení byl propuštěn letos v lednu. Následně nastoupil léčení v psychiatrické léčebně v Brně - Černovicích, kde však odmítl spolupracovat s lékaři.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Místnost pro zklidnění agresivních chovanců. Ilustrační foto.

Článek

Odsouzenému byl 12letý trest uložen již v roce 1997. Při sexuálním styku zabil svou družku. Poté, co byl z vězení propuštěn, nastoupil následnou léčbu na psychiatrii. S lékaři však odmítl spolupracovat.

Muž je těžce nemocný a svému okolí nebezpečný. Jeho volný pohyb by mohl vážně ohrožovat osoby v jeho blízkosti. Psychiatři tudíž navrhli Městskému soudu v Brně, aby muže přijala do detenčního ústavu. Soud jejich žádosti vyhověl.

Muž bude do institutu umístěn na období jednoho roku. Poté soud přehodnotí jeho následné umístění.

Pokusil se zavraždit svou matku, skončil v ústavu

Jeho předchůdcem se stal v březnu letošního roku 28letý muž. Tomu hrozilo odnětí svobody až na 15 let za pokus o vraždu své matky. Svůj čin spáchal v květnu minulého roku v Koryčanech na Kroměřížsku. Nejprve se matku pokusil uškrtit šňůrou. Poté ji povalil na zem, tloukl do ní cihlou a házel na ni osmikilový kus betonu.

Žena přežila především díky včasné lékařské pomoci. Její syn byl však shledán nepříčetným, proto si svůj trest neodseděl ve vazební věznici. Soud rozhodl o jeho umístění do detenčního ústavu.

Ústav je první svého druhu 

Brněnský ústav je zatím v České republice raritou. Nejde o vězení, ale nápravné zařízení pro devianty a jinak těžce psychicky nemocné osoby. I přesto je institut pod přímým a přísným dohledem vězeňské služby. Ta dohlíží na bezpečnost chovanců a prevenci před jejich útěkem. Další ústav se staví v Opavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám