Hlavní obsah

Unesený novorozenec z Brna už je v péči dánských úřadů

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Dánským úřadům byl v sobotu odpoledne předán třítýdenní chlapeček Thor, jehož rodiče stíhaní v Dánsku jsou podezření z jeho únosu. Předání proběhlo za asistence policie, konzulátu, lékařů úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí a za značného zájmu především dánských médií.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Chlapci, který může být obětí trestného činu, byl poskytnut azyl v ČR, konkrétně v dětské nemocnici v Brně od 15. července. V sobotu jsme na žádost dánské strany zajistili bezpečnostní opatření při jeho předávání zástupcům dánských orgánů. Bylo to především kvůli zahraničním požadavkům velmi náročné,“ uvedla policistka Soňa Svobodová.

Akce jak ze špionážního filmu

Jak bylo na místě u nemocnice patrné, Dánové se zjevně chtěli vyhnout mediálnímu zájmu především ze strany jejich novinářů, neboť v Dánsku je prý o případ značný zájem. Proto také došlo k celé řadě obstrukcí, kdy předávání připomínalo scény z natáčení špionážního filmu.  Dítě si přebírala sociální pracovnice z městského úřadu ve městě Toender spolu s dánskými lékaři a také konzulem z velvyslanectví Heningem Nielsenem.

Původně zamýšlený odvoz dítěte taxíkem byl na poslední chvíli změněn a chlapečka odváželo po žádosti Dánů české policejní auto, které vyjelo zadním výjezdem z dětské nemocnice, zatímco prázdný taxík poutal pozornost médií, která však stejně neměla do veřejných prostor areálu v tu chvíli prakticky žádný přístup.

Policejní akce i samotný proces předání se tak oproti plánu prodloužily. Teprve v 15.50 ohlásil policejní velitel opatření Jiří Nachtnebel, že dítě odvezl na dálniční přivaděč, kde bylo přeloženo do jiného vozu a jeho převoz je již plně v dánské režii.

Rodiče zůstávají ve vazbě

Oba podezřelí únosci zůstávají podle Svobodová ještě ve vazebních celách v Brně. "Obě strany, čeká i dánská se domluvily na předání podezřelých. Tento proces však podléhá mezinárodním pravidlům a bude zahájen poté, co budou úřední překlad všech nutný dokumentů,“ vysvětlila Svobodová.

Po překladu a rozhodnutí o vrácení Krajským státním zastupitelstvím je na vrácení podezřelých do jejich země lhůta deset dnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám