Hlavní obsah

Třináct let platil alimenty na dceru, která není jeho

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Téměř v den dvacátých narozenin jeho údajného dítěte skončilo pro Karla Nesvadbu z Hodonína dlouholeté martyrium, spojené s prvním manželstvím. Konečně je volný. Loni soud rozhodl, že není otcem, nyní další rozsudek potvrdil, že nemusí platit ani výživné.

Článek

„Když to vezmu se vším všudy, s náklady na soudy, určitě jsem zaplatil kolem 250 tisíc korun,“ řekl muž. I po rozvodu věřil, že dcera je jeho a platil. Jenže když dívka objevila u babičky staré dopisy, zjistila, že matka před svatbou udržovala vztah ještě s jiným mužem.

Vše začalo před lety, když Karel Nesvadba poznal svou budoucí ženu. Navenek to byl vztah jako každý jiný, zpráva o těhotenství proto nebyla překvapivá a byla svatba. Narození dcery Nesvadba slavil bez jakýchkoliv pochyb, o tom, že dítě není jeho, neměl tušení. Po sedmiletém manželství ale soužití skřípalo. Ukončil je rozvod a otcovskou péči vystřídalo placení alimentů.

Otcovství zrušil soud na žádost dívky

V patnácti letech se dcera Nesvadbovi svěřila. Testy DNA pak potvrdily, že není biologickým otcem. O zbavení otcovství se ale Nesvadba snažil marně, až na žádost dívky otcovství zrušil Okresní soud v Hodoníně.

Verdikt je pravomocný od 11. července minulého roku. Chyběl ale výrok o výživném. „Ještě po soudu jsem dal dceři šest tisíc korun, alimenty jsem ale přestal platit. Ty peníze bych už nedostal zpět. Den poté, co rozsudek nabyl právní moc, jsem soudu podal návrh, aby zrušil vyživovací povinnost,“ uvedl nepravý otec.

„Bývalá žena měla před svatbou poměr se dvěma muži. Vlastně mě překvapilo, že si vybrala mě, ten druhý byl movitější. Dcera ví, kdo je skutečným otcem, přesto nenárokuje alimenty u něj a soudu se vyjádřila, že chce, abych jí platil já.“

Soud o alimentech rozhodl letos 23. dubna. Zamítl žalobu na zrušení vyživovací povinnosti, v odůvodnění ale napsal, že pokud otcem dívky není, došlo k zániku vztahu rodiče a dítěte a tedy i vyživovací povinnosti k domnělé dceři. Rozsudek je pravomocný od 24. června, k Nesvadbovi se dostal až v půli července.

„Jsem samozřejmě rád, že to mám za sebou. Ale přeci jen, doba více než jednoho roku na vystavení listu papíru se mi zdá být příliš dlouhá, mohlo to být hotové za měsíc, maximálně za dva,“ dodal.

Přesto cítí úlevu. „Pro mě skončilo jedno období života, které mě stálo hodně času, peněz a notný kus zdraví, každý soud byl pro mě a mou novou rodinu velkou psychickou zátěží,“ řekl muž, který chtěl posudek na otcovství i proto, aby věděl, zda po něm domnělá dcera nepodědí i jeho nemoc.

Nebyl to soud s dcerou, ale s její matkou

„To nebyl soud s dcerou, ale s její matkou, která mě podvedla. Tak by se na kauzu mělo nahlížet, a ne mi vyčítat špatný vztah k dceři,“ komentoval spor Nesvadba.

Případ Karla Nesvadby není typickou kauzou české justice. Jeho úspěch pak patří mezi výjimky. Zákon připouští jednání o zrušení otcovství do šesti měsíců dítěte. V dané kauze soud rozhodoval o dnes dvacetileté dívce. Legislativa ve sporech o otcovství upřednostňuje zájem dítěte nad pravdou. Soud může dokonce rozhodnout, že nepravý otec zůstane zapsán v rodném listu a bude dál platit výživné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám