Hlavní obsah

Při operacích Balvan a Echalon odhalili celníci nelegální výrobny cigaret

Novinky, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celní správa České republiky si na své konto připsala další dvě úspěšné akce, při nichž byly odhaleny nelegální výrobny tabákových výrobků. V rámci akce "BALVAN" 8. června letošního roku zajistili prostory v obci Chvalovice na Nymbursku. Ve středu pracovníci odboru Pátrání a dohledu z Českých Budějovic dopadli organizovanou skupinu na Prachaticku.

Foto: ČTK

Zajištěné nelegálně vyrobené cigarety a padělané krabičky.

Článek

První úspěšnou akci s krycím názvem "BALVAN" začal odbor pátrání Celního ředitelství Praha šetřit již v loňském roce. Na základě vlastních poznatků zahájil šetření, které vyústilo v odhalení nelegální výrobny cigaret v Chvalovicích.

Zabaveno bylo 620 tisíc kusů cigaret, přes sedm tun tabáku a 8 tun materiálu. Mimo jiné nalezli rovněž výrobní a balící stroj. Zatím vyčíslená škoda se pohybuje okolo 13 miliónů korun.

"Celý případ je předmětem šetření, proto není možné sdělit bližší informace o identitě pachatelů a průběhu vyšetřování. Výrobky však zřejmě měly putovat do Anglie, jelikož nápisy a další označení byly v uvedeny v angličtině," sdělil na tiskové konferenci ředitel odboru Pátrání a dohledu Milan Poulíček.

Foto: ČTK

Celníci zabavili přes milion kusů cigaret a další tabákové komponenty a stroje.

Továrna se ukrývala v bývalém rekreačním areálu

V pořadí celkově již třinácté vítězství nad nelegálními produkty si tentokrát na své konto mohl připsat odbor Pátrání a dohledu z Českých Budějovic. V pátek realizovalo akci "ECHALON", jejíž výsledkem bylo zadržení hierarchicky organizované skupiny Vietnamců v bývalém rekreačním objektů na Prachaticku.

V prostorách celníci zajistili 1 200 500 kusů cigaret, 80 kg řezaného tabáku a mnoho jiných komponentů nutných pro průmyslovou výrobu cigaret. Rovněž zabavili výrobní linku, řezačku a sušičku. Škoda se prozatím pohybuje  ve výši tří milionů korun. 

Podle techniků celní správy jsou stroje plně funkční. V plném provozu mohou vyrobit až 2500 kusů za minutu.

Cigarety vyráběli, ale nekouřili

Miroslav Nováček, ředitel sekce Pátrání a dohledu, uvedl, že zajištěná lokalita se zcela vymykala typickému modelu. Prostory se nacházely zhruba 15 km od obce Volyně. Vedla k nim jen jedna příjezdová lesní cesta, kterou pachatelé monitorovali. I přesto se příslušníkům celní správy podařilo padělatele dopadnout.

Nováček upozornil, že zabavené produkty Vietnamci padělali v nehygienických podmínkách. Sami, ač byli kuřáci, vyráběné produkty nekouřili a nechali si dovážet legálně vyprodukované kuřivo. Zadrženo bylo devět pracovníků, z nichž šest čelí obvinění.

Foto: ČTK

Zabavené cigarety, tabák a materiál potřebný na výrobu kuřiva.

Celníci kontrolují i běžné trafiky

Podobné zátahy jsou organizovány již od roku 2004. Postupně k nim přibývají další podobné taktéž úspěšné projekty, mezi kterými v poslední době zejména vyniká akce „TRAFIKA“. Celníci v rámci ní provádějí kontrolu legálně zřízených trafik.

V letošním pololetí již zajistili přes pět tisíc prodejen, z nichž v 153 nalezli nelegální cigarety. Nejvíce případů se vyskytuje na severu Čech a Moravy, informoval Nováček.

Pachatelé zatím vždy byli cizinci

Česká republika není jediným rájem pro nezákonou výrobu tabákových produktů. Předmětem zájmu je rovněž Rakousko, Slovensko nebo Polsko. Cigarety směřují především do zemí s vyšším daňovým zatížením, zejména do Velké Británie a Německa.

Pachateli jsou nejčastěji osoby z východní Evropy či Asie. Jak uvedl Nováček, padělateli nejsou Češi, vždy se jedná o cizince. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám