Hlavní obsah

Muž zneužíval nezletilou vnučku, čeká jej pět let za mřížemi

– Praha
Novinky, Petra Konečná

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek dopoledne poslal muže z Orlickoústecka na pět let do vězení za zneužívání nezletilé vnučky. Potvrdil tak rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové z letošního března. Rozsudek je pravomocný. Státní zástupce i odsouzený, zastupovaný svou obhájkyní, však může ve lhůtě dvou měsíců od doručení kopie rozsudku podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Článek

Podle obžaloby muž od léta 2006 do poloviny července 2008 pohlavně zneužíval svou nezletilou vnučku, které je nyní osm let. Dívce měl způsobit těžké záněty na vnějších pohlavních orgánech a oparová genitální onemocnění, jenž si posléze vyžádala hospitalizaci a léčbu.

Právě pobyt v nemocnici napomohl k odhalení zneužívání. Ošetřující lékaři upozornili dívčinu rodinu na možné podezření z nechtěného pohlavního styku.

Muž svou vinu popírá

Obžalovaný, který před soudem první instance odmítl vypovídat a odkázal na své výpovědi provedené v přípravném řízení, svou vinu popíral. Sdělil, že vnučce nikdy neublížil. Na jeho stranu se postavil také okruh širší rodiny kromě syna a snachy - rodičů dívenky.

„Je to nesmysl, nikdy jsem vnučku neosahával. Nikdy jsem s dětmi nebyl o samotě. Mám děcka rád. Vždy plakaly, když od nás odcházely. Nikdy bych nikomu neublížil. To ona (snacha) chce celou rodinu zničit,“ uvedl muž u soudu.

Celé jednání u soudu proplakal a po vyhlášení rozsudku naznačoval manželce, která byla v soudní síni přítomna, že se oběsí.

Celou kauzu měla vykonstruovat matka oběti

V případu podle odsouzeného hraje podstatnou roli matka oběti. Vždycky se podle něj chovala velice vypočítavě především ve finanční oblasti. Tvrdí, že v její minulosti figurují i návštěvy a práce ve „vykřičených domech“. Rovněž prý plánovala rozvod se synem odsouzeného.

Obhajoba se snažila prokázat, že matka dívku proti dědečkovi cíleně poštvala. Znalecké posudky a psychiatrická vyšetření však tuto domněnku nepotvrdily. Rovněž poukazovala na neadekvátní postup v případě výslechu nezletilé dívky. Její výpověď sloužila jako jeden z přímých důkazů, pomocí něhož došlo k usvědčení pachatele.

Dívka v současnosti trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Sám odsouzený se podrobil četným vyšetřením. Podle znalců se u muže za poslední čtyři roky vytvořil tzv. psychosyndrom, jehož důsledkem je prohlubující se demence snižující jeho rozpoznávací schopnosti.

"Není důvod ke zkrácení trestu, i když se dopustil skutků ve stavu snížené příčetnosti," odůvodnil své rozhodnutí ponechat výši trestu nezměněnou soudce Jindřich Fastner. "Důkazy byly provedeny řádně a odvolací soud se ztotožnil se závěry soudu prvního stupně," dodal soudce.

Odsouzený podle verdiktu musí po odpykání trestu docházet na psychiatrické léčení a zaplatit vnučce bolestné ve výši 91 000 korun. Jejím rodičům musí uhradit výlohy za cesty k lékaři ve výši 17 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám