Hlavní obsah

Policistům zásadně nestavím, prohlásil pirát silnic před soudem

Právo, Petr Kozelka
Brno

S řidičem, který má dosti svérázné názory na respektování policistů, měl ve středu co do činění brněnský Krajský soud. Petr Maneth se před ním zpovídal z útoku na veřejného činitele, kterého se měl dopustit tím, že najížděl na policistu autem. Soud mu nakonec potvrdil podmínečný trest a zákaz řízení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Maneth odcházel od soudu nespokojený.

Článek

Jednu sobotní noc kontrolovala dvojčlenná policejní hlídka řidiče na ulici Koliště v Brně. Okolo druhé hodiny ranní se k policistům ve svém silném BMW přibližoval i Maneth.

"Nejel jsem ale ze žádného flámu nebo pařby, jel jsem z práce,“ upozornil soudce na okolnosti události řidič.

Maneth ale není jen tak obyčejný řidič. Zastavovací terčík policie totiž nebere vážně - policistům ze zásady nestaví. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Maneth před policistou zpomalil a když se k němu přiblížil asi na 10 metrů, šlápl na plyn a ujížděl pryč.

Podle soudu ale při tom najel na policistu, který se před řítícím se autem musel zachránit skokem ke kraji silnice.

Obžalovaný tvrdil, že se policistovi vyhýbal

"Pokaždé, když zastavím hlídce, tak mě to stojí nějaké peníze. Chovají se ke mně arogantně. Takže jim už nestavím, to přece není trestný čin. Akorát mě tentokrát chytili. Když jsem viděl toho policistu, vyhodnotil jsem situaci, abych se mu mohl vyhnout, a ujel sem. Rozhodně jsem na něj nenajížděl,“ pronesl svou obhajobu Maneth.

Jeho obhájce volil neméně zajímavá slova. "Kdyby můj klient chtěl toho policistu srazit, tak by to udělal. Ale on se mu jen vyhýbal,“ dodal advokát.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Soud v čele se Zdeňkem Lukavským ani tyto argumenty nepřesvědčily. "Obžalovaný na místě byl, hlídka ho zastavovala a on jí ujel. Když policista zastavuje auto a jde k němu, nelze se mu divit, že když se auto prudce proti němu rozjede, že se cítí ohrožen,“ prohlásil soudce.

Podle jihomoravské policejní mluvčí Soňi Svobodové riskují řidič, kteří neuposlechnou výzvy k zastavení, i střelbu na své vozidlo.

"Při stíhání takovéhoto řidiče můžeme použít zákonné prostředky včetně služební zbraně. Člověk ujíždějící před hlídkou navíc překračuje rychlost a často ohrožuje i ostatní účastníky provozu. To pak může být kvalifikováno jako obecné ohrožení,“ upozornila Svobodová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám