Hlavní obsah

V Praze se rozjelo skupování neporušených cigaretových kolků

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menší pašeráci cigaret začínají podle informací Práva v Praze shánět neporušené, ale platné cigaretové kolky, za které nabízejí až 5 korun. Na hosty například v restauracích se obracejí s žádostí o kolek mladí lidé, kteří si tak přivydělávají. Jak Právu sdělil čtenář, za sto kolků dostane od obchodníka odměnu 500 korun.

Článek

Odlepit platný kolek z originální krabičky cigaret po odstranění ochranného celofánového obalu je u většiny prodávaných druhů cigaret poměrně snadné. Kolky totiž nejsou přilepeny po celé ploše a navíc nedrží na krabičce moc pevně.

Takto získaný originální kolek pak lze běžným lepidlem nalepit po sejmutí ochranného celofánu na krabičku pašovaných cigaret, které kolek chybí. Poté stačí jen navléci celofánovou fólii zpět na pašovanou, ale teď již okolkovanou krabičku.

Prodejci cigaret takto upravených pašovaných cigarety tím na spotřební dani a dani z přidané hodnoty ušetří desítky korun na jedné krabičce. Podle informací Práva se jedná zejména o vietnamské nájemce menších obchodů s cigaretami, nápoji a potravinami.

Pašeráky děsí pokuta 50 tisíc

Drobnější pašeráky cigaret pravděpodobně vyděsila vidina pokuty od 50 tisíc korun za krabičku bez kolku nebo s padělaným kolkem a přicházejí s novými praktikami. Novela zákona o spotřebních daních, která za prodej nesprávně označených krabiček cigaret stanoví pokutu od 50 tisíc do miliónu korun, má začít platit od ledna příštího roku.

Podle jednatele společnosti Imperial Tobacco ČR Kamila Provazníka se loni v České republice prodalo 23 miliard kusů cigaret. „Podle našich propočtů z nich asi 3 miliardy byly z nelegálních zdrojů. Stát tak na výnosech ze spotřební daně a DPH přišel asi o osm miliard korun,“ sdělil Právu Provazník.

Spotřební daň u jedné cigarety činí nejméně 1,92 Kč. Například u krabičky cigaret Lucky Strike, které se na pultu prodávají za 78 korun, činí spotřební daň celkem 42,44 Kč a DPH 12,50 Kč.

Nejvíce se vozí z Ukrajiny

Spotřeba pašovaných cigaret prudce stoupla právě od loňského roku, kdy cigarety kvůli růstu spotřební daně podražily v průměru o osm korun na krabičku. Cigarety se do Česka pašují hlavně z Ukrajiny, kde lze krabičku koupit za méně než deset korun. „Do jednoho kamiónu se vejde asi 10 miliónů kusů cigaret. Při dani přibližně 2 koruny za cigaretu tak pašeráci na jediném kamiónu vydělají 20 miliónů korun,“ uvedl Provazník.

Mluvčí Kriminální policie České republiky Pavla Kopecká uvedla, že Policie o takové činnosti informace má. „Informace o tom, že by se něco takového mohlo dít, v obecné rovině máme. Jednalo by se o krácení daně. V současné době zatím nemáme rozpracovaný žádný konkrétní případ, situaci ale monitorujeme,“ uvedla Kopecká.

Podle mluvčího Generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka je umístění pravého kolku na padělanou krabičku náročné. „Znamená to sundat celofán z krabičky, nalepit kolek a dát celofán zpět,“ řekl Právu Barták. Tuto praxi tak podle něho mohou praktikovat jen drobnější pašeráci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám