Hlavní obsah

Řidičů užívajících drogy bude přibývat, varuje ministerstvo

Novinky, Kateřina Šmídová

Počet řidičů ovlivněných v době dopravní nehody narkotiky a léky stoupl ze 45 případů v roce 2000 na 109 případu v roce 2008. To představuje 2,5násobný nárůst. Problém však bude i nadále gradovat. O statistikách v pondělí informovalo ministerstvo dopravy.

Článek

Policisté za období 2000 až 2008 odhalili celkem 495 řidičů - viníků dopravní nehody, kteří byli pod vlivem léků nebo narkotik.

Třetí nejčastější způsob ovlivnění řidiče

Narkotika a léky byly v roce 2008 třetím nejčastějším způsobem ovlivnění řidiče při dopravní nehodě, nebereme-li v úvahu alkohol. Před ovlivněním narkotiky a léky bylo ještě ovlivnění únavou či spánkem, (828 případů) a náhlou fyzickou indispozicí (147 případů). Pro srovnání, v roce 2000 byly drogy až čtvrtým nejčastějším způsobem ovlivnění řidiče.

Marek Blažejovský z Národní protidrogové centrály upozorňuje na to, že mládež, která nyní užívá drogy, si tento návyk ponese i do období dospělosti, kdy získá řidičské oprávnění. Počet ovlivněných řidičů tak bude vzrůstat.

Probíhají školení polictů

Policie kvůli tomu organizuje školení, která mají policistům pomoci získat povědomí o rozličném množství návykových látek a jejich správné detekci. Policie rovněž usiluje o schválení provádění orientačních zkoušek na návykové látky z potu, které poskytují 95procentní spolehlivost.

Reklama

Související články

Zdrogovaný řidič zatčen v ukradeném autě

Čtveřici zdrogovaných mladíků, kteří se vloupali do dvou obchodů, zatkla policejní hlídka ve Frýdku-Místku. Kriminalisté povedenou partu dopadli v kradeném...

Výběr článků

Načítám