Hlavní obsah

Za vraždu družky si muž odsedí 13,5 roku za mřížemi

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové poslal v pondělí na 13,5 roku do vězení 33letého Martina Kelemana. Ten zavraždil svou o deset let mladší družku. Rozsudek je pravomocný, obžalovaný se vzdal práva na odvolání, stejně jako státní zástupce.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Martin Keleman podle rozsudku ubodal mladou ženu.

Článek

Incident se stal v polovině letošního ledna v bytě v Jaroměři - Josefově, kde dvojice žila. „Po předchozí rozepři muž pod vlivem pervitinu nejméně třikrát bodl ženu do hrudníku s úmyslem ji usmrtit,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Milan Vacek.

Jedna z ran poranila srdce mladé ženy. Keleman, když viděl co způsobil, zavolal záchranku, ale zdravotníci už jeho družce nemohli pomoci. „Pokoušeli jsme se ji asi 40 minut oživovat, ale všechno bylo marné,“ vypověděl lékař, který na místě zasahoval.

Údajný žárlivý výstup ženy

Příčinou hádky, která vraždě předcházela, byl údajně žárlivý výstup ženy. „Vyčítala mi nevěru a sprostě mi nadávala. Pak mi přinesla na stůl maso a nůž a znovu mi začala nadávat. Chtěl jsem ji jen uhodit a neuvědomil jsem si, že držím v ruce nůž,“ řekl Keleman.

Podle svědků bylo několikaleté soužití dvojice poměrně rušné. Vzájemně se obviňovali ze žárlivosti, fyzicky se napadali, ale i přesto se prý měli rádi. Společně užívali drogy.

Obžalovaný je agresivní osobnost, ale jeho čin neovlivnila droga.
soudní znalec

"Poškozená byla v době události ve stavu akutní intoxikace pervitinem. Obžalovaný je agresivní osobnost, ale jeho čin neovlivnila droga, v té době na něho dříve užitý pervitin už nepůsobil,“ uvedl soudní znalec z oboru psychiatrie.

Keleman má za sebou řadu odsouzení, mimo jiné i za násilné trestné činy. Naposledy jej v únoru odsoudil náchodský soud k podmínce za řízení vozidla bez řidičského průkazu. Zabití své družky litoval.

„Zabil jsem ženu, kterou jsem miloval. S pocitem viny budu žít až do smrti,“ tvrdil.

Podle rozsudku se Keleman musí podrobit ústavnímu protitoxikologickému léčení a matce zavražděné ženy je povinen zaplatit bezmála 300 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám