Hlavní obsah

Gang kupoval české otce pro čínská miminka

Právo, Radim Vaculík

Když koncem roku 2007 přišla jedna občanka Číny požádat v Praze o trvalý pobyt na území Česka, netušila, že nechtíc pomůže rozkrýt rozsáhlý případ podvodného falešného otcovství. Na pražské cizinecké policii totiž oznámila, že otcem jejího dítěte je český občan z Tachovska. Úředníkům se to ale příliš nezdálo, a tak se rozhodli údajné otcovství prověřit. Výsledek nebyl překvapující – Čech biologickým otcem ve skutečnosti nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Čínské děti získávaly české otce podvodem. (Ilustrační foto)

Článek

„Poté jsme zjistili, že v té samé vesnici na Tachovsku je těch případů otců čínských dětí více. Začalo to u dvou bratrů, pak jejich synovce, pokračovalo to u dalších příbuzných a kamarádů z vesnice, kteří se přihlásili hned k několika čínským dětem. Jeden z těch bratrů jich měl na sebe napsáno pět,“ popsal prapůvod kauzy vyšetřovatel z plzeňské cizinecké policie.

Nikdo tehdy netušil, že jde o zcela nový, dobře organizovaný a velmi rafinovaný způsob, jak zařídit desítkám nelegálních přistěhovalců z Číny oficiální trvalý pobyt v ČR.

Je to nezvratné. I když se prokázalo, že to byl podvod, tak nelze to občanství malým Číňanům odebrat. To také znamená, že u nás může zůstat i biologická matka, která má vztah k dítěti. Ta si pak navíc může pozvat nějakého krajana.
Pavel Pospíšil, Cizinecká policie

Přišla na něj přitom jedna velmi podnikavá Číňanka žijící v Praze. Zjistila, že stačí jen najít pro kojence narozené čínským matkám jejich české tatínky. Ti pak za úplatky pohybující se v rozmezí od tří do dvaceti tisíc korun zamířili na patřičný úřad, kde se přihlásili k fiktivnímu otcovství čínských miminek.

Matky žily v Česku načerno

Děti poté automaticky získaly české občanství a jejich maminky, které do té doby žily v Česku na černo, dostaly či dostanou kvůli výchově nových českých občánků oficiální povolení k trvalému pobytu. A ani odhalení tohoto případu fiktivního otcovství na tom nic nezmění.

„Je to nezvratné. I když se prokázalo, že to byl podvod, tak nelze to občanství malým Číňanům odebrat. To také znamená, že u nás může zůstat i biologická matka, která má vztah k dítěti. Ta si pak navíc může pozvat nějakého krajana, za kterého se provdá a ten se naváže na ni, nebo se přihlásí biologický otec, který bude chtít s dítětem žít,“ uvedl Pavel Pospíšil z plzeňského oblastního ředitelství cizinecké policie, který na případu rovněž pracoval.

Vůbec podle něj nevadí, že matka dítěte do té doby byla v Česku nelegálně, protože získáním českého občanství pro svého potomka si zajistí oficiální trvalý pobyt. Týká se to i tohoto policií vyřešeného případu.

„Víme minimálně o třech matkách, které přicestovaly do ČR zhruba kolem roku 2000 v úkrytu v kamiónu bez dokladů,“ podotkl Pospíšil. Navíc matky dětí za podvodné získání českého otce nelze nijak potrestat. Viníky jsou totiž podle zákona právě čeští otcové, kteří úřady podvedli.

Otcové z řad asociálů

Podnikavá Číňanka si přitom s výběrem těchto tatínků pro miminka svých krajanek nedělala příliš velkou hlavu. Podle Jiřího Kopečného z generálního ředitelství cizinecké policie šlo totiž vesměs o nezaměstnané, několikrát soudně trestané a často i drogově závislé muže, kterým úplatek za poskytnutí otcovství přišel určitě vhod.

Jenže v jejich kapsách skončil jen zlomek peněz, které čínská organizátorka fiktivního otcovství inkasovala. Za zajištění českého občanství pro jedno čínské dítě hlava gangu údajně dostávala od jeho rodiny až sto tisíc korun.

Nejméně polovinu této částky si prý nechala, zbytek pak předala českému prostředníkovi, který pro ni otce sháněl, a ten měl peníze následně rozdělit novým tatínkům. Většinu financí si prý ale nechával, takže někdy dostal novopečený otec tři tisíce místo slíbených patnácti, jindy o pár tisícovek více.

Policisté do současné doby zjistili, že gang vedený čínskou podnikatelkou z Prahy získal české otce pro nejméně dvacet čínských miminek, kterým tehdy bylo maximálně jen několik měsíců.

Ve třech případech se dokonce Češi hlásili k otcovství už v době, kdy děti ještě ani nebyly na světě. Všichni otcové podle policistů pocházejí ze dvou míst, kromě zmíněného Tachovska ještě také z Domažlicka.

Kriminalisté v těchto dnech obvinili z trestného činu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky pět lidí, mezi nimiž je jak hlavní organizátorka, tak její český komplic, který sám je fiktivním otcem hned pěti dětí, a také další tři domnělí tatínci.

K nim podle Kopečného přibudou v nejbližší době další tři falešní otcové. Zatímco podplaceným otcům hrozí roční vězení, Číňance a jejímu prostředníkovi maximálně tři roky, tedy minimum proti tomu, co si svým podnikáním vydělali, což mohly být minimálně dva milióny korun.

Jejich zištnou pomocí však výrazně rozrostl počet malých českých občánků a především legálních přistěhovalců. „Nebál bych se říct, že jde o stovky lidí, kteří takto získají trvalý pobyt v Česku,“ upozornil policista Kopečný.

Lze podle něj počítat s tím, že podobným způsobem mohou desítky cizinců získávat oficiální pobyt u nás i v budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám