Hlavní obsah

Policie přijala v rámci zbrojní amnestie přes pět tisíc zbraní

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie přijala od února v rámci takzvané zbraňové amnestie více než pět tisíc zbraní. Zbraně spadající do kategorie A až C nebo jejich hlavní části a střelivo mohou jejich majitelé, kteří nemají oprávnění k jejich držení, odevzdávat do úschovy Policie ČR ještě do konce července. Dva měsíce po odevzdání zbraně pak lze požádat o registraci. Informovala o tom mluvčí policie Ludmila Nezvedová.

Článek

Posledním červencovým dnem končí lhůta, během níž se nedovolené ozbrojování netrestá. Od 1. února, kdy byla amnestie uvedena v platnost, přijala policie na svých základnách po celé České republice 5 377 zbraní, mezi nimi například i 49 samopalů.

Policejní experti stihli prověřit 1 419 kusů a zatím nezaznamenali, že by některou z odevzdaných zbraní byl spáchán trestný čin. "V několika případech však došlo k odevzdání zbraně, která byla původnímu vlastníkovi odcizena. Tyto zbraně policie vrátí původním vlastníkům,“ uvedla Nezvedová. 

Podle ní si lidé nejvíce stěžují na zdlouhavý proces prověřování zbraní, který předchází vydání dokladů opravňujících je k držení zbraně. Expertizy však není možné urychlit, protože policii na to chybí dostatek odborníků. "Nebylo by účelné pouze krátkodobě posilovat personálně policejní pracoviště, protože vyškolení odborníků k provádění expertíz na úseku zbraní není otázkou měsíců, ale roků a navíc je finančně velmi náročné,“ vysvětlila mluvčí. 

Dobu expertíz, jejíž trvání se pohybuje v řádu několika měsíců, však považuje policie za adekvátní i vzhledem k tomu, že vlastníci, kteří své zbraně v rámci amnestie odevzdali, je často drželi nelegálně celé roky. Vlastníky by to podle policie nemělo ani nijak omezovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám