Hlavní obsah

Za přepadení prostitutek dostal násilník čtyři roky

Novinky, ČTK, Petra Konečná
Praha

Za přepadení několika prostitutek a jejich klientů na Domažlicku půjde 26letý Vladimír Gondáš na čtyři roky do vězení. Ve čtvrtek o tom rozhodl pražský vrchní soud, který zmírnil verdikt vynesený Krajským soudem v Plzni. Ten muži uložil trest odnětí svobody na šest let. Gondášovi komplicové dostali čtyřleté testy již u prvoinstančního soudu. Odvolání však nepodali.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

Gondáš se svými komplici, čtyřicetiletým Františkem Červeňákem a o pět let mladším Václavem Slavíkem, jezdili v roce 2006 po českoněmeckém pohraničí, kde se často setkávali s prostitutkami a jejich klienty. Maskováni kuklami a vyzbrojeni revolverem je přepadávali v zaparkovaných autech. Pod pohrůžkou oběti obrali o mobilní telefony, platební karty a drobné peněžité částky.

Muži před třemi lety provedli celkem čtyři přepadení. V jednom případě omylem oloupili mladý pár zahraničních turistů. O rok později se dopustili podobné chyby, při níž oběť surově zbili.

Byl v podmínce

Komplicové se již u soudu prvního stupně doznali. Činy údajně páchali proto, že měli konflikty s pasáky obětí a kvůli osobním finančním problémům. Přepadeným se rovněž u soudu omluvili. Právě díky tomuto jednání dostali nižší tresty než Gondáš, kterému přitížil též fakt, že byl v podmínce.

"Čtyřletý trest je dostačující," prohlásil ve čtvrtek předseda odvolacího senátu Jindřich Fastner. Podle výpovědí jeho kompliců byla mladíkova role při přepadeních nejslabší, ve většině případů byl pod vlivem drog a nic si nepamatoval. "

Je tedy jasné, že se nemohl doznat v takovém rozsahu jako jeho spoluobžalovaní," uvedl soudce. Podmíněný trest navíc dostal Gondáš za jízdu na motorce bez řidičského oprávnění, což od příštího roku nebude trestný čin

Lupiči jsou povinni uhradit přepadeným škodu, kterou napáchali. Ta však není značná. Oběti oloupili pouze o desítky eur a stokorunové částky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám