Hlavní obsah

Syn utýral vlastní matku k smrti, dostal pět let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V jen těžko uvěřitelných podmínkách trávila poslední měsíce svého života šestasedmdesátiletá žena z Brna-Jundrova. Její vlastní syn ji místo zajištění důstojného stáří častoval urážkami, mořil hlady a dokonce i bil. Stařenka nakonec tuto "péči“ nepřežila. Ve čtvrtek poslal soud syna na pět let do vězení.

Článek

Znalci však nedokázali s jistotou říci, zda jí sedmačtyřicetiletý syn Tomáš Marek způsobil nějaké zranění, které by mělo přímou souvislost s její smrtí. Soud proto uznal nezdárného potomka vinným pouze týráním, za což ho odvolací Krajský soud v Brně ve čtvrtek potrestal pěti lety vězení.

"Nejméně od jara 2004 do září 2007 matku v denní i noční době fyzicky a psychicky týral. Vulgárně ji napadal, vyhrožoval jí i zabitím, bil ji pěstí do obličeje a po celém těle, tahal za vlasy po zemi, bil hadicí od vysavače,“ prohlásil žalobce.

Trýzněná žena se z pekla vlastního domu mohla dostat paradoxně poté, co po jednom ze zuřivých záchvatů svého syna skončila v nemocnici. Už měla domluvené místo v domově důchodců, jenže syn ji přesvědčil, aby se vrátila domů, že se prý už polepšil a dobře se o ni postará.

Jenže láskyplné péče se stará matka nedočkala. Smrt ji zastihla ve velmi zuboženém stavu, trpěla hlady, syn ji nepomohl ani vykoupat, když už toho sama nebyla schopná, o další osobní hygieně ani nemluvě.

Za všechno může pes, tvrdil se syn

Marek se u soudu hájil vskutku originálně, když vinu za matčin stav připisoval psovi. "Matka s ním spávala v manželské posteli a pes si chtěl dokazovat, že je vůdcem smečky. Matku proto v noci kousával. Já jsem ji bránil, bil jsem ho násadou a hadicí od vysavače. Ona ho přesto nechtěla dát pryč,“ tvrdil muž soudcům.

Ti ale jeho argumenty vyslyšeli jen částečně, když mu snížili původně vyměřený trest místním Městským soudem z 6 na 5 let. "Obžalovanému nelze klást přímou vinu za smrt matky. Důkazy ovšem tvoří ucelený řetězec a není pochyb, že se obžalovaný dopustil týrání,“ uvedli v odůvodnění soudci v čele s Marií Večeřovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám