Hlavní obsah

Letecká puma na jihu Čech zastavila auta i vlaky

– České Velenice
Právo, Novinky, Pavel Orholz

Americká letecká puma z druhé světové války, kterou nalezli dělníci u trati na nádraží v Českých Velenicích, zastavila ve čtvrtek vlaky i automobily.

Foto: Petr Orholz, Právo

Nalezená nevybuchlá letecká puma

Článek

"Asi od půl dvanácté do dvanácti jsme museli úplně zastavit dopravu. Vlaky nahradily autobusy a čekali jsme na krajského policejního pyrotechnika,“ sdělil Právu mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Poznamenal, že dělníci na pumu narazili při rekonstrukci českovelenické železniční stanice. Ležela nedaleko kolejí, a tak ihned zavolali policisty.

Pyrotechnik na místě odstranil rozbušku a potom pumu, která vážila asi padesát kilo a měřila devadesát centimetrů, převážel do střediska v Lišově u Českých Budějovic.

"Na trase mezi Českými Velenicemi a Lišovem jsme museli v odpoledních hodinách omezit dopravu v jednom pruhu. Na převoz výbušnin je přesný předpis, který to určuje,“ uvedla jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

Modernizace železniční stanice České Velenice začala loni na konci roku. Na projekt za přibližně 850 milionů korun většinou přispěla Evropská unie, podílí se i stát. Ukončení celé stavby je naplánováno na polovinu roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám