Hlavní obsah

Mladíka pohltil jez na Sázavě, přes záchranu zůstává jeho stav kritický

Novinky, ČTK, Petra Konečná
Český Šternberk

Tragický konec mohl mít pro 22letého mladého vodáka sjezd jezu na Sázavě v Českém Šternberku. Mladíka jedoucího na kanoi strhl proud a začal se topit. Na břeh jej vytáhli až vodáci, kteří stáli poblíž, a poskytli mu i první pomoc. Zachráněný muž byl následně transportován vrtulníkem do nemocnice v Praze, uvedla mluvčí benešovské policie Denisa Malá.

Článek

Mladík byl na vodě s partou kamarádů. Podle svědků jel sám na kanoi k jezu, kde jej zřejmě strhl proud vody. Přepadl přes jez a dostal se do vodního válce pod ním.

Na pomoc mu rychle připlul jiný vodák, ale topící se mladík zmizel pod hladinou. Přítomní proto utvořili rojnici a čekali, až vodní válec tělo pustí. Jeden z nich poté mladíka zachytil a s ostatními ho naložili ho do kanoe a přepravili na břeh, kde mu poskytli první pomoc.

Mladíkův stav byl podle zasahujícího lékaře kritický. Jeho  základní funkce se sice podařilo obnovit, hrozilo však poškození mozku.

Případy tonoucích vodáků nejsou v létě ojedinělé. Od úterý pátrají hasiči a policisté po muži, který v spadl z raftu do Otavy pod jezem u strakonického pivovaru. Z převráceného plavidla se šestičlennou osádkou se hasičům podařilo zachránit pět lidí, jeden z mužů ale zmizel pod hladinou. Při záchranné akci málem utonul i jeden hasič. Tři zachránění raftaři jsou v nemocnici.

Koncem června utonul padesátiletý muž ve Větřní na Českokrumlovsku. Sjížděl Vltavu společně se dvěma kamarády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám