Hlavní obsah

Otava tělo raftaře nevydala, pátrací akce skončila

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strakonice
Aktualizováno

Záchranáři a policie marně pátrali po tělu 23letého vodáka ze Sušicka, který v úterý po poledni zřejmě utonul na jezu ve Strakonicích. Neštěstí se stalo poté, co se během sjíždění rozbouřené řeky Otavy převrátil raft s šestičlennou posádkou. Ve středu odpoledne policie pátrací akci odvolala s tím, že ji pravděpodobně znovu po několika dnech zopakují.

Foto: Pavel Pokorný, Právo

Záchranáří zatím marně pátrají po tělu 23letého raftaře.

Článek

"V průběhu dnešního dopoledne propátrala dvacítka policistů břehy Otavy až k Novým Kestřanům, což je přibližně deset kilometrů po proudu. Následně propátral celý úsek řeky od Strakonic až k Písku vrtulník s termovizí a proběhla i druhá kontrola po březích. Tělo se nám ale nalézt nepodařilo,“ řekla Právu mluvčí strakonické policie Jaromíra Nováková.

Policisté odpoledne pátrací akci odvolali s tím, že ji znovu pravděpodobně zopakují po několika dnech.

Neštěstí se stalo pod jezem na řece Otavě v místech, kde začíná naučná stezka Podskalí ve Strakonicích. Šestičlenná posádka raftu ze Sušicka ve věku od 20 do 43 let tam splouvala Otavu.

Ve Strakonicích přes pro vodáky nesjízdný jez nafukovací člun přenesli, pod jezem však raft proti jezu obrátili a pluli přímo do vířící se vody pod jezem. Ta člun převrátila a šest osob, dvě ženy a čtyři muži, se ocitli v řece.

Hasiče museli oživovat

Celou událost sledovali dva vodáci, z nichž jeden byl profesionální hasič z Frýdku-Místku. Zavolali na linku 112 a snažili se tonoucí až do příjezdu záchranářů zachránit. Do vody hodili záchranné lano s a jednoho z tonoucích mužů vytáhli na břeh.

Na místě pak zasahovali profesionální hasiči ze Strakonic, záchranáři i policisté. Člun se třemi hasiči voda při záchranných pracích také převrátila. Proud vody ho potopil. Jednoho z hasičů museli záchranáři oživovat a skončil společně s jedním kolegou ve strakonické nemocnici. Jeden hasič vyvázl bez zranění.

Tři lidé z raftu skončili v nemocnici. Jednu žen přepravil v těžkém stavu záchranářský vrtulník do Českých Budějovic.

„Je důležité, aby v kempech, tábořištích, na jezerech nebo půjčovnách lidí upozorňovali na skutečně velké nebezpečí aktuálně silných toků. Zbytečně totiž jejich chování  ohrožuje životy záchranářů, “ konstatoval ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám