Hlavní obsah

Záchranáři stále nenašli ženu, která v sobotu zmizela při povodni

Právo, Novinky, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov nad Ploučnicí

V úterý dopoledne začalo další pátrání po 40leté ženě z Benešova nad Ploučnicí na Děčínsku, která je pohřešována od sobotní ničivé povodně. Hasiči a policisté ženu hledají už od nedělního odpoledne, kdy její zmizení nahlásila dcera nezvěstné.

Článek

Čtyřčlenná posádka složená z policisty a trojice hasičů spustila hasičský raft krátce po jedenácté hodině do stále ještě neklidných vod Ploučnice. Během své plavby chtějí prozkoumat nejen samotné koryto řeky, ale také její tůně a jezy.

"Zrušil jsem dovolenou a zaskakuji za kolegu, který se musí postarat o svůj vytopený dům v Markvarticích,“ řekl děčínský hasič Pavel Musil s tím, že hledání ukončí až na soutoku Ploučnice s Labem.

Pátrací tým již v pondělí prohledával koryto Ploučnice a oba břehy řeky od Benešova až po Děčín, tělo se však nenašlo.

"Ve spolupráci s hasiči jsme v úterý prohledávali řeku přímo z vody, akce byla ale stejně neúspěšná jako ty předešlé," řekl Právu mluvčí děčínské policie Ladislav Cvik s tím, že hledání bude pokračovat, zřejmě již dále na Labi.

Zmizení možná nemusí s povodní přímo souviset

Cvik ale zároveň dodal, že pohřešovanou ženu viděli lidé v sobotu přímo v místě záplav v benešovské Dvořákově ulici, jak směřovala do centra města.

"Její zmizení tak nemusí přímo s povodní souviset, jde ale jen o jednu z hypotéz,“ dodal policista. Navíc podle něj není dosud jasné, proč příbuzní neohlásili zmizení ženy již v sobotu, ale až se značným časovým odstupem.

V oblasti je vyhlášen stav nebezpečí

V Benešově zasáhla povodeň pětašedesát domů a postihla asi 300 obyvatel. Město má infokanál informující občany kam s odpadem, uhynulými zvířaty, kde dostat horkou polévku.

Rozvodněný potok Bystrá vyplavil v neděli v Horních Habarticích na Děčínsku nevybuchlý německý kulometný granát z druhé světové války. "Místo nálezu policisté ihned uzavřeli. Přivolali pyrotechnika ze zásahové jednotky, který nevybuchlou munici odborně zajistil a odvezl k následné likvidaci“, informoval dále Cvik.

V oblasti vyhlásila v pondělí ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) stav nebezpečí. Škody na majetku jsou obrovské, jen na dopravní infrastruktuře se podle primátora Děčína a člena krajské povodňové komise Vladislava Rašky (ODS) pohybují v desítkách miliónů korun.

ČEZ poskytne postiženým na tři měsíce elektřinu zdarma

Společnost ČEZ v úterý oznámila, že poskytne postiženým povodněmi elektřinu tři měsíce zdarma, lidé nebudou muset platit měsíční zálohy. "Zájemci musí zavolat do 31. července na zákaznickou linku ČEZ 840 840 840, kde o tuto slevu požádají," sdělila v úterý Právu mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Hendrychová. Úleva se týká domácností i malých podnikatelů, kteří mají prokazatelně vytopené obytné části domu.

Energetici postiženým nabízí pomoc i při obnově dodávek elektřiny. Každé odběrné místo, které bylo zaplaveno vodou, musí prohlédnout odborník, jenž zdarma stanoví, zda je připojení bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám