Hlavní obsah

Místo kopírování textilu a DVD pěstuje nyní černý trh marihuanu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Falšování značkového oblečení a nelegální kopírování „cédéček“ a „dívídíček“ začíná být pro tuzemský černý trh příliš rizikové. Právě v tom spatřují odborníci příčinu, proč přibývá velkopěstíren marihuany, která míří stále častěji na zahraniční trhy.

Článek

Podle zprávy pražského Vrchního státního zastupitelství o činnosti za loňský rok se do oblasti nelegální výroby marihuany přesouvá zejména vietnamské podsvětí, a to v důsledku zvýšeného tlaku na ochranu práv duševního vlastnictví.

Podle zprávy, kterou zveřejnilo Nejvyšší státní zastupitelství, jde o klasické přelévání kriminality, kdy „namísto kopírování značkového textilního zboží a obuvi a kopírování hudebních děl a videonahrávek a filmů na CD a DVD nosičích“ zřizují pachatelé raději pěstírny, které „produkují konopí téměř po průmyslovém způsobu“.

Využívají přitom nejrůznější objekty včetně pronajatých rodinných domů nebo neobsazených nemovitostí. „Lze již hovořit o specializaci na produkci konopí pro drogovou scénu, zejména určenou k vývozu do zahraničí,“ varuje zpráva.

Odhaleno už 26 velkopěstíren

Se stejnými poznatky vystoupila už počátkem roku Národní protidrogová centrála. Zatímco v roce 2006 odhalila jediný masivnější převoz drog v západních Čechách, o rok později zasahovala proti osmi velkopěstírnám marihuany a loni jich odhalila už více než sedmdesát.

Trend pokračuje podle informací Práva i letos. Jen do konce května odhalili policisté 26 uzavřených pěstíren konopí, z nichž přesně polovinu provozovali Vietnamci. Podle mluvčího centrály Břetislava Brejchy jde zatím o nejčerstvější dostupné informace.

Typickými regiony pro tento způsob výroby marihuany jsou přitom západní a severní Čechy, typickým odbytištěm Německo, ačkoli drogy se vyvážejí i do dalších evropských zemí.

Tak zvaně „indoorově“ pěstovaná marihuana má podle expertů mnohem silnější účinky, než droga pěstovaná podomácku, na polích, nebo i dovážená z jižní Asie nebo severní Afriky.

„Pro konzumenta, který je zvyklý na kytky z tuzemských políček, to může být šok. Je to rozdíl jako mezi pivem a absintem,“ řekl Jiří Douda ze sdružení Drop In. Na druhou stranu zprávy, které pronikly do médií o tom, že indoorově pěstované rostliny mohou mít obsah účinné látky THC až 40 procent, považuje Douda za silně přehnané. „Tomu nevěřím, ten obsah může být kolem 17 procent,“ odhaduje.

Za pravdu mu dává i již citovaný mluvčí protidrogové centrály. „Obsah THC se pohybuje mezi 15 až 20 procenty. Nejvyšší a opravdu výjimečný záchyt jsme měli s 26 procenty účinné látky,“ uvedl Brejcha.

Hlavní problém: vietnamština

Pro policii je obtížné do uzavřených komunit typu vietnamské pronikat. Hlavním problémem je jazyková bariéra. Jak upozorňuje zpráva státních zástupců, překladatelů z vietnamštiny je nedostatek a ne vždy je na ně spolehnutí.

„To je ale problém všech uzavřených komunit, který nelze paušalizovat na jednu konkrétní,“ upozornil Brejcha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám