Hlavní obsah

Neonacisté napadli v Praze skupinu občanů Srí Lanky

Praha
Aktualizováno

Nárůst pravicového radikalismu a neonacismu v Česku je vyjádřen i množícími se rasistickými útoky. Před klubem Misch Masch v pražských Holešovicích napadlo pět neonacistů skupinu občanů Srí Lanky, přičemž jednoho z nich zranili těžce a druhého lehce. Policie všechny osoby podezřelé z útoku zadržela a umístila do vazby. Informovala o tom TV Prima.

Foto: Jan Trojan, Právo

Jedním ze zatčených je údajně Michal Sýkora, který se zúčastnil prvomájové demonstrace Dělnické strany. Ilustrační foto

Článek

K napadení došlo již 19. června. Muži byli obviněni z trestného činu těžké újmy na zdraví s rasovým podtextem a výtržnictví, pět osob je nyní ve vazbě, řekl Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Neonacisté si skupinu Srílančanů vyhlédli nedaleko klubu Misch Masch a začali na ně dorážet, pokřikovat rasistická hesla a hajlovat. Protože se agresivita neonacistů stupňovala, dali se Srílančané na útěk. "Dvěma z nich se však utéci nepodařilo. Radikálové je dostihli a brutálně napadli," řekl Novinkám Hulan.

Jakub Vyšín z klubu Misch Masch uvedl, že napadení cizinci se přiběhli schovat do vchodu domu, kde se klub nachází. Ochranka klubu Srílančany podle Vyšína ochránila před dalším útokem.

Před klubem Misch Masch došlo k útoku s rasovým podtextem, kde byly údery do hlavy opakované.
ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz

"Před klubem Misch Masch došlo k útoku s rasovým podtextem, kde byly údery do hlavy opakované. S poraněním hlavy jsme oba asi třicetileté muže odvezli do nemocnice Na Františku," řekl Primě ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

Prima uvedla, že jeden z napadených leží s těžkým poraněním hlavy a roztříštěnou rukou v nemocnici. Policie však tají, kde konkrétně. Druhého už lékaři propustili.

Jedním ze zatčených je podle Primy Michal Sýkora, který se zúčastnil mimo jiné prvomájové demonstrace Dělnické strany. Jiné foto ho zachycuje spolu s dalšími lidmi s Filipem Vávrou, zakladatelem neonacistického Národního odporu.

Prima uvedla, že útok rozhořčil srílanského honorárního konzula Josefa Pěnkavu, který bude o záležitosti informovat příslušné úřady na Srí Lance. Chce rovněž sledovat průběh policejního vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám