Hlavní obsah

Vykradači automatů po sobě nechávali krvavou stopu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kriminalisté zadrželi gang, který v Brně vykrádal nápojové automaty. Od počátku letošního roku způsobil bezmála milionovou škodu. Trojice mužů má podle policie na svědomí okolo 50 vloupání. Mluvčí policie Andrea Procházková uvedla, že pachatelům za krádeže a poškozování cizí věci hrozí až tři roky vězení.

Foto: Jan Trojan, Právo

Pachatelé po sobě nechávali krvavé stopy

Článek

Trojice příbuzných ve věku 24, 26 a 27 let , z nichž nejstarší a nejmladší jsou bratři, po několik měsíců sužovala řadu převážně veřejných institucí. Jejich cílem byly mincovní nápojové automaty. Za půl roku jich na území města Brna vykradla okolo padesáti.

Policisté se s podobným počínám v takovém měřítku ještě nesetkala. Každá krádež přitom znamenala pro zloděje velmi bolestivý zážitek. Zloději po sobě zanechávali krvavé cákance.

Pokaždé se pořezali o plech

„Do automatů se dostávali nejčastěji otvorem, který slouží pro podání nápoje v kelímku. Zloděj, který se musel holou rukou velmi nesnadně do přístroje dostat, počítal s tím, že se vždy  pořeže o plech, který tam slouží jako ochrana. Přesto tuto bolest dobrovolně podstupovali,“ vysvětlila způsob krádeží policistka Andrea Procházková.

Muži si vybírali především automaty na rušných místech. Nejčastěji ve velkých nemocnicích a v jejich jednotlivých odděleních, do nichž dochází hodně lidí. Objekty zájmu se taktéž staly školy, sportovní haly či nákupní centra. Při krádežích obvykle jeden či dva pachatelé dělali zeď třetímu, který se mezi tím vloupal do mincovníku.

Bolest podstupoval obvykle nejmladší z trojlístku, který má nejen nejmenší ruku, ale je i nejvíce otrlý a má největší zkušenosti z kriminálu. Až do ledna trávil čas za mřížemi, kde si odpykával svůj pětiletý trest za loupežné přepadení. Právě jeho krevní stopy a rozbory DNA pomohly kriminalistům při dopadení zlodějů.

Nejmladší nepřestal loupit ani při vykrádání automatů. Policie zatím ví o dvou případech, v níž muž figuroval. Nejprve s pomocí bojového psa, kterého štval na oběť okradl mladíka o mobil. Podruhé stejného chlapce obral o cennosti za asi 3000 již s nožem v ruce.

Někdy si odnesli jen 200 Kč

Úspěšnost v sérii vykradených automatů byla různá. Někdy si zloději odnesli pouze 200 korun a způsobili přitom škodu za 16 000. V jiných případech však bylo v kasičce i 36 000 či 18 000 v drobných najednou. Celkové poškození na vykradených automatech bylo ohodnoceno na téměř shodnou částku jako všechny samotné krádeže dohromady, tj. na 400 000 korun. 

Nejmladšímu hrozí za krádeže až deset let. Dalším dvěma obviněným (24, 26), kteří jsou už ve vazbě, až tři roky.  Prostřední z pachatelů si za většinu ze svého podílu okamžitě kupoval drogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám