Hlavní obsah

Organizátoři závodů, při nichž zemřel divák, dostali podmínky

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Za smrt diváka a zranění dalšího muže na loňských automobilových závodech v Ostravě vyměřil ve čtvrtek zdejší okresní soud jen podmíněné tresty. Bývalý ředitel Memoriálu Miroslava Fajkuse Adolf Fešárek (66) dostal osmnáct měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky, traťový komisař Josef Klanica (36) vyvázl s patnáctiměsíčním trestem, odloženým na stejně dlouhou dobu. Oba navíc dostali na 3 roky zákaz činnosti při pořádání automobilových závodů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Traťový komisař Josef Klanica (vlevo) a hlavní pořadatel závodů Adolf Fešárek dostali podmíněné tresty.

Článek

Tragédie se stala loni 11. října na uzavřeném okruhu na čtyřproudé Místecké ulici, kdy závodní škodovka, řízená šestnáctiletým závodníkem, dostala na rovném úseku smyk a vjela do hloučku diváků. Při nehodě přišel o život dvaašedesátiletý muž, další utrpěl vážná zranění, z nichž se dodnes léčí.

Soudce Antonín Šmuk ve svém verdiktu označil oba obžalované za odpovědné za tragickou událost a uznal je vinnými z obecného ohrožení z nedbalosti.

Podle verdiktu se provinili tím, že nerespektovali protokol o schválení trati a nechali vymezit prostory pro diváky i tam, kde to bylo výslovně zakázáno.

„Připustili, aby byli diváci ve větším počtu umístěni do prostoru vymezeného pouze páskou a nacházejícího se v úrovni brzdící zóny trati, navíc pod úrovní vozovky trati, která nebyla chráněna svodidly ani jinou ochrannou bariérou,“ uvedl už státní zástupce v obžalobě, kterou soud uznal v plném rozsahu.

Soudce trest vysvětlil doznáním

Mírný podmíněný trest pro oba obžalované muže soudce vysvětlil jejich čistou trestní minulostí. Oba jsou v místě bydliště považováni za slušné lidi, Fešárek navíc působí jako zastupitel v beskydské obci Pržno a těší se mezi místními lidmi všeobecné úctě.

Soudce nad oběma přihmouřil oko i proto, že se svým způsobem k porušení předpisů doznali a přiznali, že diváci skutečně stáli tam, kde stát neměli. „Proto nebylo nutné ukládat nepodmíněné tresty,“ řekl soudce. Podmínku ve své závěrečné řeči překvapivě požadoval i státní zástupce.

Při vyhlašování rozsudku se ovšem soudce Šmuk ostře pustil do Federace automobilového sportu. Dokonce řekl, že pokud by byly přísně dodržovány předpisy, nemohl by být ostravský závod vůbec povolen.

„Těch smrtelných úrazů na závodech v ČR není zrovna málo a ačkoliv si nedovolím činit nějaké závěry, nutně se zde vkrádá otázka, jaká byla úroveň funkcionářů a zabezpečení v dalších závodech. Nechce se mi věřit, že by se pouze v tomto jediném ostravském případě koncentrovala taková míra nekompetentnosti a laxnosti, neřkuli trestuhodného chování funkcionářů,“ řekl soudce.

Zanedbání povinností

Dodal, že při hlavním líčení vyšlo najevo, že spousta pořadatelů ostravského závodu vůbec neznala své povinnosti. Podle názoru soudce mělo na lavici obžalovaných sedět více lidí - minimálně tam měl být například sportovní komisař, který před vypuknutím závodů měl kontrolovat trať. „Pro mne z nepochopitelných důvodů vystupoval jen jako svědek. Jeho nejčastější odpověď na mé otázky přitom byla nevím, což o mnohém svědčí. Takový člověk neměl vůbec dostat od automobilové federace licenci,“ dodal soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný, oba odsouzení si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Stejně učinil i státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám