Hlavní obsah

Manažer realitky Arden měl zpronevěřit 24 milionů korun

Právo, Novinky, Petr Kozelka, Miloslav Hradil, Bedřich Novotný

Za mnohamiliónovou zpronevěru půjde před soud bývalý manažer realitní kanceláře Arden s centrálou v Olomouci. Policie muže obvinila již loni. Od té doby je ve vazbě a nyní jej státní zástupce obžaloval. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až 12 let vězení.

Foto: Novinky

Článek

Obžalovaný jako manažer obchodní společnosti uzavíral prostřednictvím svých zaměstnanců od listopadu 2007 do konce loňského října se zájemci o prodej nebo koupi nemovitosti zprostředkovatelské smlouvy za předem smluvenou provizi. Avšak přijaté peníze klientům v rozporu s dohodnutými podmínkami nepředal, nýbrž je použil pro svou potřebu.

„Majitel společnosti si bral peníze klientů na svůj účet, z tohoto účtu měl poté zaplatit prodávajícím. On jim ale tyto peníze nepředal. Nechal si je pro sebe a hradil z nich náklady své společnosti,“ uvedl Jiří Abrahámek z odboru hospodářské kriminality severomoravské krajské policejní správy. „Kupující zaplatil za byt, peníze poslal na účet realitní kanceláře a tam se jakoby ztratily. Peníze jsem nedostala,“ řekla Právu již dříve jedna z poškozených klientek.

Podle policejního vyšetřovatele bylo vše, dokud měla společnost dostatek klientů, navenek v pořádku. Problémy začaly vyplouvat na povrh s jejich úbytkem. Již loni v lednu údajně dosahovala ztráta realitní kanceláře půldruhého miliónu korun a situace se postupně dál zhoršovala.

Počet podvedených se pohybuje okolo padesáti

„V celém případu figuruje nejméně 48 poškozených. Celková výše škody byla vyčíslena na přibližně 24 miliónů korun,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Nejvíce poškozených se přihlásilo z Olomouckého kraje, další pocházeli například z Moravskoslezského kraje. Nejčastěji podvádění klienti byli ti, již prodávali nemovitosti, za které posléze nedostali zaplaceno vůbec, nebo jen část kupní ceny. V mnohých případech se tak dostali do bezvýchodné situace.  

Manažer krátce před svým obviněním novinářům sdělil, že se kancelář dostala do potíží kvůli některým svým zaměstnancům a špatné kontrolní činnosti, která včas neupozornila na vznikající problémy. „Mí podřízení mě zahlcovali záměrně jinou činností a prací, zřejmě aby odvedli mou pozornost,“ tvrdil manažer.

Celkem 25 z původních zhruba sta zaměstnanců podle obžalovaného převádělo po dobu zhruba šesti měsíců z interního systému realitní kanceláře zakázky do svých vlastních firem, které založili, nebo do jiných realitek, kam po odchodu z Ardenu přešli. Někteří zaměstnanci podali kvůli tomuto tvrzení na svého někdejšího šéfa trestní oznámení.

Společnost nepodléhající českému právnímu řádu

Realitní kancelář Arden v Česku působila od roku 2006. Pobočky měla například v Ostravě, Olomouci, Zlíně a Náchodě. Případ je podle Abrahámka neobvyklý i vzhledem k právní formě společnosti. Obžalovaný manažer vystupoval jako ředitel společnosti Arden Real Estate ltd., sídlící v britském Manchesteru. V ČR zřídil organizační složku této společnosti, proti níž bylo vedeno a poté zastaveno insolvenční řízení. Prý nepodléhá českému právnímu řádu.

„Tato organizační složka působila jakoby samostatně, ale neměla právní subjektivitu. Nicméně podle zpráv Interpolu v Londýně tam tato firma byla založena pouze formálně, byť ne protiprávně,“ doplnil Abrahámek.

Reklama

Výběr článků

Načítám