Hlavní obsah

Tři ženy oklamaly a okradly pětaosmdesátiletou stařenku

Právo, Ludmila Žlábková

Dvě ženy požádaly v úterý krátce před polednem starší obyvatelku domu jedné obce na Týnišťsku, zda by si ze stromu na dvorku mohly natrhat třešně. Zatímco ženy trhaly ovoce, do domu nepozorovaně vnikla třetí pachatelka, která z peněženky uložené v kuchyni ukradla pětaosmdesátileté stařenku několik tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Je to další případ cynické vypočítavosti pachatelů, zaměřujících se na staré osamělé občany,“ upozornila na případ mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková. Policisté nejen z Rychnovska totiž v posledních týdnech evidují zvýšený počet případů, ve kterých se oběťmi stávají zejména starší, opuštění občané či lidé žijící v méně obydlených lokalitách.

„Scénáře této trestné činnosti jsou obdobné. Skupinka lidí, často hovořících slovensky, nabízí k prodeji nádobí, deky či jiný sortiment nebo přichází vyplatit nejrůznější přeplatky či výhry. Často také žádá o vodu do nepojízdného auta či na zapití léku. Cílem je vždy zjistit, kde mají oslovení lidé uloženy úspory, které jsou často v řádech desítek tisíc korun. Pak odlákají pozornost a peníze ukradnou. Lup často proběhne rychle a nenápadně, že poškození zjistí, že byli okradeni až po delší časové prodlevě,“ dodala Kacálková.

Policie proto znovu důrazně varuje občany, aby nedůvěřovali cizím lidem a neotvírali jim ani je nevpouštěli do svého obydlí či bytu. „Požadujte průkazy totožnosti, odmítejte jakékoliv nabídky a v případě jakékoliv pochybnosti nebo strachu ihned volejte na bezplatnou linku 158. Zkuste si zapamatovat barvu či značku jejich vozidla nebo to, jak osoby vypadaly,“ radí mluvčí s tím, že existuje i jednoduché pravidlo: Pokud vám někdo neznámý chce vyplácet peníze, vždy se jedná o podvodníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám