Hlavní obsah

Soud potvrdil Ďuričkovi 12,5 roku vězení

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil Bohumíru Ďuričkovi trest 12,5 roku odnětí svobody za vraždu pražského podnikatele. Nejbližším příbuzným zastřeleného muže má také zaplatit odškodné v celkové výši přes 1,5 miliónu korun. Ďuričko ho zastřelil loni v říjnu na večírku v pražské restauraci Monarch po křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Rozhodnutí je pravomocné, Ďuričkův advokát Vojtěch Veverka podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Článek

Ďuričko před zahájením odvolacího líčení sdělil deníku Právo, že má v ruce důkazy svědčící o ovlivňování svědků, a také o tom, že střílel v sebeobraně. V dokumentu svědek Vratislav Šlajer uvedl, že incident měl být proti Ďuričkovi a jeho těhotné přítelkyni vyprovokován. Svědkové pak měli být podplaceni.

Podle Šlajera je však jeho podpis v dokumentu falzum. [celá zpráva]

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ďuričko se loučí se svou přítelkyní, do vězení jde na 12,5 roku.

Tragická událost se stala loni 9. října kolem 23:00 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě Paroubkovy knihy. Ďuričko a podnikatel se tehdy podle pražského městského soudu dostali do roztržky. Ďuričko podle verdiktu dostal od podnikatele ránu do obličeje, poté vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a v úmyslu jej připravit o život na něho třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Podnikatel na místě umřel.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumír Ďuričko s odvoláním před Pražským vrchním soudem neuspěl.

Ďuričko obžalobu odmítá, podnikatele údajně zavraždit nechtěl. Od počátku se hájí tím, že se pouze přiměřeně bránil údajnému útoku. Tvrdí, že jej podnikatel "zákeřně a brutálně" napadl údery do obličeje, až spadl na svou těhotnou přítelkyni. O tom prý svědčí i zranění, která utrpěl. Podle obžaloby však byla potyčka pouze slovní a Ďuričko se zranil až po střelbě.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Soud s Bohumírem Ďuričkem probíhal za přísných bezpečnostních opatření.

Ďuričko se bojí o život

Městský soud dal v dubnu částečně za pravdu Ďuričkovi a dospěl k závěru, že jej oběť nejméně jednou udeřila do obličeje. Útok ze strany podnikatele ale zároveň podle prvoinstančního senátu nebyl "zdaleka" tak dramatický a silný, jak jej popisoval Ďuričko, a v žádném případě tak střelba nebyla přiměřenou obranou.

Impulzem ke střelbě podle městského soudu nebyl pouze samotný útok ze strany podnikatele, ale předcházelo jí i provokování a hecování. Podle prvoinstančního verdiktu provokoval zejména Ďuričko.

Odsouzený se od počátku brání jít do vězení. Podle jeho tvrzení je celý případ součástí rozsáhlejšího spiknutí a ve vězení mu údajně hrozí smrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám