Hlavní obsah

Narkoman dostal za brutální vraždu mačetou výjimečný trest

Právo, Barbora Silná
Liberec

Na pětadvacet let ve věznici se zvýšenou ostrahou poslal v pátek odpoledne za dvojnásobnou brutální vraždu mačetou a napadení senát liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem do věznice se zvýšenou ostrahou 28letého Antonína Hajného. Uznal ho vinným z toho, že vloni 17. února vlezl oknem do domku rodičů své přítelkyně v Kamenickém Šenově a napadl je mnoha údery mačetou.

Foto: Barbora Silná, Právo

Antonín Hajný u soudu

Článek

Muž zemřel okamžitě na místě a žena následkům zranění podlehla v nemocnici po několika týdnech. Kromě toho Hajný napadl ještě syna rodičů, jemuž se podařilo ubránit a s pěti sečnými ranami utekl. Zároveň soud Hajného uznal vinným z nelegálního užívání a obchodování s omamnými a psychotropními látkami. Soud mu také uložil náhradu škody.

Rozsudek není pravomocný, neboť se proti němu obžalovaný odvolal a státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

„Není pochyb o tom, že se činu dopustil obžalovaný. Svědčí o tom výpovědi svědků, netroufla bych si tvrdit, že jejich výpovědi jsou rozporné,“ konstatovala při odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Olga Fričová. Nevyhověla tak námitkám obhajoby.

Zažaloval děti obětí

Antonín Hajný se před soudem hájil tím, že rodiče osmnáctileté dívky, kterou miloval nezavraždil. Poukazoval na fakt, že vrahem je bratr jeho přítelkyně. Podle Hajného našel manžele v tratolišti krve, když do domu přišel. Jeho obhájce zpochybnil výpovědi obou dětí zavražděných manželů a žádal zproštění viny obžalovaného. „Neměl jsem jediný důvod ubližovat panu a paní, jediný, kdo měl zájem jim ublížit, byly jejich děti,“ uvedl při svém závěrečném slovu obžalovaný. Zároveň podal trestní oznámení na oba sourozence pro křivou výpověď a další svědky, kteří proti němu vypovídali.

Ačkoli policisté nikdy vražednou zbraň nenašli, vycházel soud kromě výpovědi syna a dcery zavražděných ještě z dalších důkazů svědčících proti němu. Zejména z některých biologických stop anebo posudků znalců. Někteří svědci, kteří byli s Hajným na rekvalifikačním kurzu například uvedli, že se netajil tím, jak spory s dívčinými rodiči, kteří bránili jejich vztahu, vyřeší jednou provždy. „Prohlásil, že to tam rozseká mačetou,“ řekl jeden z účastníků kurzu. Další svědek vypověděl, že si obžalovaný chtěl nějakou dobu před osudným dnem v dílně nabrousit mačetu.

To potvrdil i soused zavražděných, který jejich synovi těsně po násilném činu poskytl zázemí.

„Dopoledne neustále opakoval, že se to všechno stalo kvůli jeho sestře, se kterou se neměli moc v lásce. O tom, že to udělal Tonda, mluvil až navečer, když se vrátil z nemocnice. Vyprávěl, že na něj Tonda čekal pod schodištěm a dal mu ránu mačetou,“ popsal soused.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám