Hlavní obsah

Berdychovi gangsteři s odvoláním neuspěli, dostali vysoké tresty

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve čtvrtek zamítl odvolání Davida Berdycha a dalších členů tzv. Berdychova gangu. Pouze Maroš Šulej bude umístěn v mírnějším typu věznice. Za účast na zločinech takzvaného Berdychova gangu z let 1999 až 2001 tak stráví Radek Trumpeš 14 let, Tomáš Půta deset let a Maroš Šulej šest let ve vězení.

Článek

Davidu Berdychovi, který v minulosti dostal od soudů v součtu více než 15 let vězení, se naopak trest nezvýší.

Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Berdychovi zbývá 12 let za mřížemi

Berdycha uznal krajský soud vinným z účasti na devíti loupežích a jedné krádeži. Ještě před začátkem procesu s gangem si začal Berdych odpykávat sedmiletý trest z jiné kauzy. V jiné části procesu pak soud odečetl dobu, kterou strávil ve vězení, a uložil mu trest devět let a devět dní. Berdych tak měl tehdy před sebou přesně 15 let ve vězení. Krajský soud loni od uložení souhrnného trestu upustil. Nyní mu zbývá ještě více než 12 let za mřížemi.

Trumpeš se podle prvoinstančního verdiktu dopustil pěti loupeží a nedovoleného ozbrojování. V první části procesu dostal 13 let vězení, krajský soud mu loni trest navýšil o jeden rok. Půta dostal od krajského soudu za pět loupeží, jednu krádež a trestný čin porušování domovní svobody desetiletý trest. Bývalému příslušníkovi slovenské policejní zásahové jednotky Šulejovi soud za pomoc k loupeži a krádež vyměřil šest let vězení.

Mezi loni odsouzenými byl i Jan Zelený. Dozorci jej ale v březnu našli mrtvého ve věznici v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích. Podle závěrů vyšetřování šlo o sebevraždu. Zelenému krajský soud loni navýšil trest z 11 na 13 let vězení.

V této části procesu jde především o loupežná přepadení podnikatelů nebo kamiónů. Ve většině případů se členové gangu podle spisu vydávali za policisty, když používali policejní uniformy nebo pozměněné policejní průkazy. Některým z obětí podle obžaloby způsobili vážná zranění.

Přehled hlavních kauz procesu kolem takzvaného Berdychova gangu
Trestná činnost gangu z 90. let, kdy ještě gang nebyl spolčen s policií:
V červnu 2007 u pražského vrchního soudu v této části kauzy padlo 11 definitivních trestů. Soud pravomocně rozhodl, že muži kolem Davida Berdycha a uprchlého Jaromíra Prokopa, půjdou za únos a smrt zlatníka z roku 1996 a za loupežná přepadení dalších lidí na sedm až 13,5 roku do vězení. Proti verdiktu v únoru pět odsouzených včetně Berdycha podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Berdych v tomto řízení dostal více než devítiletý trest vězení, již dříve byl pravomocně odsouzen za vydírání a za přechovávání padělaných bankovek k sedmiletému trestu. Definitivní tresty 13 a 11 let vězení dostali i obžalovaní Radek Trumpeš a Jan Zelený, kteří spolu s Berdychem figurují i v další části kauzy. Zelený se letos v březnu ve vězení oběsil.
Spolupráce gangu s detektivy:
V této části kauzy figurují bývalí detektivové pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ) Josef Opava a Petr Koňařík. Podle závěru odvolacího soudu se podíleli na trestné činnosti gangu z let 1999 až 2001. Skupina podle žalobců přepadávala kamiony a vydírala bohaté podnikatele a využívala přitom policejní výstroj a výzbroj. Loni v lednu krajský soud uznal vinnými z účasti na loupežných přepadeních 19 lidí, kteří pak dostali 3,5 až 14leté tresty. Opavovi a Koňaříkovi snížil nepodmíněné tresty vězení o rok na 13 a deset let. Oba proti pravomocnému verdiktu podali dovolání.
Loupeže a spolupráce gangu s bývalými policisty:
Obžaloba v poslední části procesu popisuje více než deset skutků z let 1999 až 2001. Jde především o loupežná přepadení, při některých obžalovaní fingovali dopravní kontroly v převlečení za policisty. V srpnu se před středočeským krajským soudem stanulo pět mužů, mezi nimi Berdych, Trumpeš a Zelený. Trojice byla v této kauze, v níž figurovali i elitní policisté, obžalována již dříve. Soud ale čekal na pravomocné rozsudky z první části kauzy (verdikty padly loni v červnu). Zbylí dva obžalovaní, Tomáš Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Maroš Šulej, se dříve skrývali v Irsku. Loni je dublinský soud vydal do ČR. Loni v říjnu středočeský krajský soud upustil od uložení souhrnného trestu. Berdychovi se tak trest už dále nemá zvyšovat. Ve čtvrtek pražský vrchní soud rozhodl, že Trumpeš, Půta a Šulej stráví 14, deset a šest let ve vězení. Rozhodnutí je pravomocné.
Dílčí kauzy související s hlavním procesem kolem Berdychova gangu:
Kromě hlavního procesu s takzvaným Berdychovým gangem, rozděleným na několik částí, běží nebo běželo ještě několik dalších trestních řízení. Loni v srpnu například padl definitivní rozsudek nad členem gangu Richardem Bardonem, jemuž soud za účast na loupežích vyměřil sedm let vězení. Loni v listopadu soud osvobodil čtveřici mužů, které obžaloba vinila z podílu na loupežích z let 1997, 2000 a 2002 údajným Berdychovým gangem. Pátému obviněnému, Miroslavu Smugalovi, který si už odpykával sedmiletý trest, soud uložil trest 8,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám