Hlavní obsah

Nákladní vlak vykolejil u Olomouce, spoje nabírají zpoždění

Právo, Novinky, ČTK, Petr Marek, Petr Nový
Olomouc
Aktualizováno

Vlak společnosti OKD Ostrava vykolejil v noci na pondělí na vjezdu do Olomouce ve směru od Grygova. Mimo koleje se dostaly tři vagóny. Příčinu havárie šetří Drážní inspekce. Zablokovány byly tratě na Ostravu i na Přerov. Dopoledne se podařilo jednu kolej na Přerov uvolnit. Po své trase tak jezdí například spoje pendolina.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Železničáři odstraňují následky havárie vlaku.

Článek

Vlaky osobní, spěšné a regionální jsou mezi Olomoucí a Grygovem stále nahrazeny náhradními autobusy. Škoda byla předběžně vyčíslena na dva milióny korun. „K selhání lidského faktoru zřejmě nedošlo. Vypadá to na závadu na železničním svršku, nebo na některém z vozů,“ řekl Právu mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Při nehodě podle něj nikdo nebyl zraněn. Hlavní železniční tepna z Olomouce do Přerova byla několik hodin zcela neprůjezdná. Vlaky nabíraly zpoždění přes dvě hodiny. Dopoledne se situace začala zlepšovat, když technici uvolnili jednu kolej.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Soupravu tvořily dvě lokomotivy a 13 prázdných cisteren. „Tři z nich vykolejily, a to na rovném úseku. Překročení povolené rychlosti nepředpokládáme, byť ještě čekáme na rozbor rychlostního kroužku. Více o příčinách havárie napoví až odborné expertízy, které by měly být zpracovány zhruba do týdne,“ uvedl Neusar s tím, že škoda na železničním svršku byla předběžně vyčíslena na 1,5 miliónu korun, škoda na vozech na půl miliónu korun. K znečištění okolního prostředí nedošlo.

Vlaky EC, IC a rychlíky z Prahy do Přerova a dále na Moravu a Slovensko byly odkloněny přes Nezamyslice. Zpoždění činilo cca 120 až 150 minut. Vlaky SC Pendolino byly odkloněny přes Břeclav se zpožděním asi 90 minut. Osobní vlaky v úseku Olomouc - Nezamyslice nahradily autobusy.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Osobní vlaky na trati Olomouc - Přerov jsou nahrazeny autobusy v úseku Olomouc - Grygov. „V důsledku odklonění dálkových vlaků na jednokolejnou trať Přerov - Nezamyslice - Olomouc předpokládáme zpoždění také u vlaků na tratích Ostrava - Přerov - Nezamyslice - Brno a Olomouc - Nezamyslice - Brno v řádu okolo 20 minut,“ informoval Právo mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„Úplně bychom trať měli zprovoznit v průběhu večera, nejpozději v úterý ráno,“ řekl Právu Pavel Halla ze Správy železniční dopravní cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám