Hlavní obsah

Akce Enduro v Beskydech, policie provedla zátah na motorkáře

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud největší akci na horách proti motorkářům podnikli o víkendu policisté ve spolupráci s lesní stráží a pracovníky Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Při akci s názvem Enduro zkontrolovali v Pobeskydí více než pět stovek vozidel a zjistili 127 přestupků.

Článek

Policie rozsáhlou akcí reagovala na stížnosti ochránců přírody proti řidičům na silných terénních motocyklech a čtyřkolkách, kteří devastují Beskydy a nezastaví se ani před nejcennějšími přírodními rezervacemi.

„Desítky policistů a strážců přírody obsadili v neděli 21. června od časných ranních hodin určená stanoviště a začaly monitorovat rozsáhlé území Beskyd. Nad těžko přístupnou Lysou horou, Smrkem, Travným a dalšími vrcholy létal vrtulník, kterému se žádná motorka nebo čtyřkolka neměla kam schovat,“ řekl mluvčí policie Ivan Žurovec. Dodal, že policisté byli připraveni těm, kteří budou přistiženi v srdci chráněné krajinné oblasti, odebrat jejich stroje.

„Za takový přestupek je totiž možné udělit 100tisícovou pokutu. Prodejem odebraného stroje by pak bylo možno snáze uhradit nejen tuto vysokou pokutu, ale i náklady správního řízení a případné exekuce,“ řekl mluvčí.

Nakonec policisté žádný stroj zabavit nemuseli. Kromě dalších přestupků ale načapali šestadvacetiletého řidiče, který vjel do zákazu vjezdu v chráněné krajinné oblasti Škodou Fabií. „Při kontrole se prokázal policistům padělaným povolením. Na vysvětlenou uvedl, že povolení dostal od svého otce. To však již bude muset vysvětlovat správnímu orgánu,“ dodal mluvčí.

Podle policie i přes množství zjištěných přestupků měla rozsáhlá akce spíše preventivní charakter a měla odradit další jezdce k výletům do volné přírody. „Rozhodně však akce nebyla poslední a v brzké době ji policisté znovu zopakují, avšak ještě s větším nasazením sil a prostředků. Je překvapivé, že ačkoliv hrozí za jízdu ve volném terénu CHKO Beskydy pokuta, která je citelná i pro velmi movité jezdce, přesto ji mnozí riskují. Těm frýdecko-místečtí policisté vzkazují: místa k uskladnění zadržených motorek a čtyřkolek máme dost,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám