Hlavní obsah

V Plzni soudí zloděje, kteří otvírali trezory trhavinou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Žádný trezor pro ně nebyl problém otevřít. Stačila plastická trhavina, rozbuška, dva dráty a plochá baterie. Do většiny z nich se Pavel Tauchen s Pavlem Kočovským hravě dostali a přišli si na statisícové částky. Oba muži si ve čtvrtek u plzeňského soudu vyslechli obžalobu z krádeže, poškozování cizí věci a nedovoleného ozbrojování. Za tom jim hrozí až deset let ve vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pavel Tauchen (vpravo) s Pavlem Kočovským na lavici obžalovaných.

Článek

„Během půldruhého roku způsobili krádežemi škodu za bezmála sedm set tisíc korun. Celkem se vloupali do devíti objektů na různých místech republiky,“ řekl státní zástupce Zdeněk Slepička. Trhavinu podle něho nadusali klíčovou dírkou do zámku trezoru, potom tam zasunuli rozbušku a odpálili to. „Pachatel usvědčují DNA a pachové stopy zajištěné z místa činu,“ uvedl žalobce.

Zásahová jednotka zatkla třináctkrát soudně trestaného Tauchena s Kočovským letos v lednu na Vinohradské třídě v Praze, kdy se chystali odjet autem zřejmě na další akci. Zásah policistů proti nim byl velmi tvrdý, neboť se jedná o nebezpečné recidivisty, kteří už v minulosti použili proti policistům střelné zbraně. Při zadržení u nich našli detektivové trhavinu s rozbuškami, kterou používali při otvírání trezorů.

Vzorek DNA mi odebrali násilím, proti mé vůli.
obžalovaný Pavel Tauchen

Oba obžalovaní u soudu popřeli, že by se trestné činnosti dopustili. „Vzorek DNA mi odebrali násilím proti mé vůli. Je to celé divné, protože v národní databázi DNA nesouhlasí jméno mé matky ani mé sestry,“ prohlásil 44letý Tauchuen, který je částečně ochrnutý na levou ruku.

Je to památka na policisty, kteří ho postřelili při zatýkání v roce 1999, když byl na útěku z vězení. K výbušninám se rovněž neměl. Řekl, že jen zaslechl, jak se Kočovský chlubí, ještě s dalšími dvěma kamarády, že tou trhavinou vyhodili do vzduchu garáž podnikatele v Kladně.

Myslel, že trhavina patřila na ohňostroj

Kočovský u soudu naopak tvrdil, že trhavina patřila Tauchenovi. „Nechal si ji u mě doma v igelitce. Vůbec jsem netušil, o co se jedná. Myslel jsem si, že je to součást nějakého ohňostroje. Několikrát po mě chtěl, abych mu tou červenou hmotou naplnil krabičku a přinesl mu ji i s rozbuškou,“ prohlásil Kočovský, který si v minulosti odseděl za krádeže deset let.

Soud bude pokračovat v srpnu výslechy svědků a čtením listinných důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám