Hlavní obsah

Vrah řidiče Sazky Treťjakov dostal u soudu doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud soud v Praze v úterý udělil Timurovi Treťjakovi doživotní trest vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a pokus o vraždu arménského podnikatele. Další obžalovaní Tagir Tarsžojev a Muslim Asujev mají oba jít do vězení na deset let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Timur Treťjakov

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný.

Podle spisu přijeli Treťjakov, Tarsžojev a Asujev 13. listopadu 2007 na pražské Václavské náměstí, kde seděl v autě arménský podnikatel se svojí přítelkyní. Tarsžojev a Asujev ho donutili vystoupit a napadli ho, Treťjakov mu poté zasadil devět ran nožem. Mimo jiné mu probodl žaludek a plíce. Silně krvácejícímu muži zachránila život pouze včasná operace.

Jsem otrok, dělám to, co mi přikáže můj majitel
Timur Treťjakov

Treťjakov prý o 14 dní později vyrazil na Vinohrady, aby tu vykonal vraždu, za kterou dostal zaplaceno. Spletl se však v osobě oběti a několika ranami do hlavy zastřelil na křižovatce ulic Polská a U Kanálky mladého řidiče Sazky, který byl na místě náhodou a právě nastupoval do služebního vozu Bentley - shodou okolností stejného, jaký vlastnila vyhlédnutá oběť.

Policie letos zatkla jedenačtyřicetiletého Arména, který si údajně obě vraždy objednal. Je prý "vorem v zakoně" - kriminální autoritou, která na území Česka urovnávala spory zločineckých skupin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Timur Treťjakov v soudní síni

Obžaloba tvrdila, že Treťjakov také v druhé polovině listopadu 2007 vydíral ženu, kterou nejprve zval textovými zprávami na schůzku. Když mu nevyhověla, začal po ní chtít peníze a vyhrožoval, že pokud mu za své odmítnutí nezaplatí, podřízne jejího psa a ublíží jí i její rodině. Požadovanou částku postupně zvyšoval až na 150 000 korun.

U soudu si zpíval

Treťjakov, který k soudům chodil s dlouhými vlasy, vousy a čelenkou z provázku, soudu na předchozím přelíčení sdělil, že nepotřebuje advokáta, protože není zločinec. "Jsem otrok, dělám to, co mi přikáže můj majitel," zmateně vykřikoval směsicí ukrajinštiny a češtiny. Podle něj "vše zapříčinil ďábel". Poté odmítl vypovídat a na lavici obžalovaných si hlasitě prozpěvoval monotónní náboženské písně až do té doby, než ho předsedkyně soudního senátu Marie Marková nechala vyvést ozbrojenou eskortou. [celá zpráva]

Tarsžojev, který pochází z Čečenska, naopak vypovídal velmi dlouho a ochotně. Přišel s tvrzením, že v Česku pracoval jako tajný agent Bezpečnostní informační služby (BIS). S Treťjakovem se prý znal z muslimské modlitebny. BIS prý marně upozorňoval na to, že jeho známý je nebezpečný a chce někoho zabít. U pobodání podnikatele prý byl Tarsžojev proto, že ho k tomu Treťjakov donutil pod pohrůžkou zastřelení.

Reklama

Výběr článků

Načítám