Hlavní obsah

Soud zprostil místostarostu obžaloby z křivého svědectví pro Čunka

Olomouc

Krajský soud v Olomouci v úterý vyhověl odvolání vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka a zprostil ho obžaloby z křivého svědectví v korupční kauze bývalého šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Okresní soud Kudlíka loni v prosinci uznal vinným a vyměřil jednoletý podmíněný trest odnětí svobody s odkladem na 1,5 roku.

Foto: Petr Marek, Právo

Jaromír Kudlík (vpravo) byl obviněn z křivého svědectví ve prospěch Jiřího Čunka.

Článek

Podle obžaloby muž úmyslně nepravdivě poskytl policistům informace o okolnostech dne 11. února 2002, kdy Čunek údajně převzal půlmiliónový úplatek. Čunek byl již dříve podezření zproštěn.

Kudlík se v roli svědka ocitl před vyšetřovatelem kvůli Čunkově kauze předloni v květnu. Policisté se snažili zjistit, kde se tehdejší starosta Vsetína Čunek nacházel, a zda mohl převzít od majitele vsetínské firmy půl milionu korun v době udané bývalou Čunkovovou sekretářkou, Marcelou Urbanovou.

Kudlík tvrdil, že se účastnil za přítomnosti Čunka porady vedoucích odborů a po té i porady vedení opět v Čunkově přítomnosti. Vyloučil tak, že by expředseda lidovců mohl převzít v inkriminované době úplatek. Podle žalobce byl však místostarosta Kudlík na konferenci v Havířově a snažil se jen zpochybnit výpověď Urbanové křivým svědectvím..

Kvůli křivému svědectví v kauze Čunek byl dříve stíhán také tehdejší vsetínský tajemník a pozdější náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček. Jeho trestní stíhání ale žalobce předloni zastavil. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám