Hlavní obsah

Proces o miliardové ztráty exmanažerů KB se vrací na začátek

Praha

Proces s bývalými šéfy Komerční banky (KB), kteří jsou stíháni kvůli miliardovým ztrátovým obchodům s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona, stojí po letech opět na začátku. Obvodní soud pro Prahu 1 muže již třikrát osvobodil, odvolací pražský městský však verdikty pokaždé zrušil. Napočtvrté dostal případ k projednání jiný trestní senát a na žádost většiny obžalovaných se hlavní líčení opakuje.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Před prvoinstanční senát pod vedením Karla Kudláčka v pondělí dorazilo sedm z osmi obviněných mužů z bývalých představenstev KB - Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník a Ladislav Vinický. Pro nemoc se omluvil Karel Bednář. Všichni čelí obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku, hrozí jim dva roky až osm let vězení.

Většina z přítomných na úvod jednání nesouhlasila se čtením protokolů z minulého hlavního líčení, a tak Kudláček vyzval státní zástupkyni Marii Toťovou, aby znovu přednesla obžalobu. Soud má podle Kudláčka v plánu do středy znovu vyslýchat obžalované, ve čtvrtek podle předsedy senátu přijdou na řadu svědci.

Stíhání bankéřů začalo v roce 2000

Muži jsou stíháni od května 2000, soud se začal kauzou zabývat v únoru 2005. Obžaloba viní bankéře z toho, že porušili při obchodování banky s B.C.L. v letech 1997 až 1999 povinnost opatrovat a spravovat cizí majetek. Představenstvo podle obžaloby schválilo finanční limity pro otevření dokumentárních akreditivů pro B.C.L., přestože jejich zajištění bylo nedostatečné. Osm obviněných podle obžaloby způsobilo škodu přesahující 6,7 miliardy korun. Banka se k řízení připojila s nárokem na náhradu škody.

Mezi obžalovanými byl původně i někdejší generální ředitel KB Jan Kollert, který byl stíhán jen za jeden, poslední skutek z roku 1999. Před časem ovšem zemřel.

Jeden z obžalovaných Pražák již dříve uvedl, že Alon se stal klientem KB zhruba v polovině 90. let s tím, že bude pomáhat vyvážet zboží klientů KB do zahraničí. Začátek spolupráce KB s B.C.L. byl podle Pražáka bez problémů.

Alon čerpal finance tak, že mu KB otevřela takzvané dokumentární akreditivy, na jejichž základě poskytuje klientovi peníze na určitý obchod výměnou za to, že zajistí zboží odpovídající hodnoty. Zároveň někdy blokuje část sumy na účtu pro případ, že klient peníze nevrátí. Alon postupně získal až 250 milionů dolarů - asi osm miliard korun. Pak se ale ukázalo, že banka nemá zboží ani blokované peníze.

Obvinění: Proces je na politickou objednávku

Bankéři na samém počátku případu naznačovali, že jsou stíháni na politickou objednávku. Postupem času to vypadalo, že případ k soudu vůbec nepůjde. Státní zástupce totiž jejich stíhání zastavil s tím, že se neprokázalo jejich napojení na Alona, ani to, že jednali v úmyslu poškodit banku. Nadřízené zastupitelství však rozhodnutí o zastavení stíhání zrušilo. Státní zástupce tedy devět manažerů obžaloval.

Bankéři vždy vinu za ztráty odmítali s tím, že představenstvo činilo jen strategická rozhodnutí, banka prý měla i jiné kontrolní mechanismy. Na různých úrovních řízení byl vždy pracovník, který odpovídal za práci svých podřízených.

Kvůli ztrátovým obchodům banky s B.C.L. policisté navrhli obžalovat i dvě bývalé zaměstnankyně KB Jiřinu Kaplanovou a Ivanu Neuhäuslovou. Původně byli s oběma ženami stíháni i další tři lidé. U nich ale případ skončil odložením kvůli promlčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám