Hlavní obsah

Studentovi po 30 minutách pod vodou nedokázali zdravotníci pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec
Aktualizováno

V neděli vpodvečer se v Opatovickém rybníce u Třeboně utopil 17letý student. Oživovat se jej pokusili lidé ještě před příjezdem záchranářů, jejich pokusy však byly marné. O život utonutím přišel i sedmiletý chlapec na Vsetínsku.

Článek

Podle mluvčí policie Anny Drdové se jednalo o školní skupinu, která se zastavila cestou v kempu Třeboňský ráj, aby se účastníci vykoupali v rybníce.

Po delší době zjistili, že jeden ze studentů chybí. Našli ho potom ve vodě, shrnula dosavadní výsledky vyšetřování.

Podle informací záchranářů hoch při plavání s kamarády zmizel náhle pod hladinou. "Pod vodou byl asi 20 až 30 minut. Zasahující posádka jej i přes zjevné známky smrti resuscitovala, bohužel však bez úspěchu," řekl ředitel krajské záchranné služby Marek Slabý.

Na Vsetínsku se utopil chlapec

V neděli jde už o druhý případ utonutí. V podvečer se pod jezem utopil i sedmiletý chlapec v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Z dosud nezjištěných příčin skočil do vody přímo před očima vlastní mladší sestry.

„V neděli v 17:58 byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně dítěte z jezu v Rožnově pod Radhoštěm. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo ke skoku malého dítěte do vody u místního splavu,“ sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Místní hasiči byli na místě už za tři minuty od výjezdu. U vody už byla posádka zdravotnické záchranné služby. Okamžitě se od svědků potvrdila informace o skoku malého chlapce do vody, který měla vidět jeho mladší sestra, a ta požádala o zavolání pomoc dospělou ženu.

Hasiči zahájili pátrání pomocí vyhledávacích tyčí a háků přímo z hrany splavu. Velitel zásahu vyžádal výjezd člunu a pomoc policejních potápěčů.

Už bylo pozdě

Do pátrání ve vodě se kromě hasičů zapojili i příslušníci Policie ČR, kteří prohmatávali tok v menší hloubce. Asi po dvaceti minutách se jednomu z policistů podařilo v kalné vodě nahmatat tělo dítěte. Sedmiletý chlapec byl okamžitě záchranáři vytažen ven a předán do péče zdravotníků.

„Intenzivní resuscitací začal dlouhý boj o záchranu chlapcova života. Na místě zasahovali další zdravotníci a psycholožka HZS Zlínského kraje. Po více než hodině oživovacích pokusů a přes veškerou snahu lékařů i zdravotníků se nepodařilo chlapce přivést k životu, bylo konstatováno jeho úmrtí,“ sdělil Mitáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám