Hlavní obsah

Policie v Mostě zatkla 14 extremistů, v Písku byl klid

Právo, Novinky, Jiří Falout, Ivan Blažek
Písek
Aktualizováno

Při pochodu pravicových radikálů v Mostě, kteří neohlášeně protestovali proti nedávnému policejnímu zásahu proti extremistům, bylo 14 z nich zadrženo. Třináct jich je podezřelých z přestupku a jeden z trestného činu, uvedla mluvčí mostecké policie Alena Bartošová. Asi tři desítky nacionalistů prošly po 15. hodině také Pískem. Zde však policie zasahovat nemusela. V Plzni pak zatkla jednoho muže.

Foto: Jiří Falout, Právo

Nacionalisté procházejí Pískem.

Článek

Mezi zadrženými v Mostě je i místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb. Při zatýkání zkolaboval, musela mu být přivolána záchranka.

V případě trestného činu, kterého se měl dopustit jeden muž, se jedná o propagaci nacismu. Na oblečení měl podle Bartošové nacistické nášivky. Další ze zadržených provolával hesla, kterými spáchal přestupek proti občanskému soužití. Ostatní neuposlechli výzvy veřejného činitele.

Zadržení členové skupiny protestujících skončili na policejní služebně, kde budou vyslechnuti a nejspíše ještě dnes propuštěni.

Důvodem nedělního pochodu bylo úterní zadržení a obvinění deseti radikálů. Razie byla celorepublikového rozsahu. [celá zpráva]

Jeden zadržený v Plzni

Jednoho nacionalistu zatkli policisté v Plzni, kde se v sedm večer sešlo ve Štruncových sadech pětadvacet extrémistů. „Kvůli symbolice na triku byl předveden k podání vysvětlení,“ řekl Právu velitel zásahu Miroslav Maštera. Mladík měl červené tričko s číslem 88, což bývá interpretováno jako pozdrav Heil Hitler.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Policie v Plzni zatýká jednoho z nacionalistů.

Starosta dotčeného městského obvodu Jiří Strobach (ODS) akci označil jako nezákonnou a vyzval k jejímu rozpuštění. Jeden z účastníků oponoval, že nejde o shromáždění.

„Nejsme tady za žádné hnutí. Přišli jsme pouze vyjádřit solidaritu,“ uvedl a jako nezákonný naopak označil příkaz k rozpuštění shromáždění. „Obrátíme se na soud,“ poznamenal. Ultranacionalisté pak odkráčeli po policií stanovené trase na plzeňské nádraží. Provolávání hesel si sami zakázali, aby průvod nemohl být označený jako organizovaná akce.

V Písku byl klid

Extremisté v Písku, především mladí lidé, zhruba o půl čtvrté dorazili před ředitelství písecké policie, kde akci ukončili. "Sešli jsme se spontánně v reakci na zatýkání, které je podle nás protiprávní," řekl Právu jeden z pravděpodobných organizátorů.

Na neohlášenou akci dohlížela asi dvacítka pořádkových policistů i členů zásahové jednotky. Ti byli připraveni ve třech autech. Zasahovat ale nemuseli. "Jedná se sice o nepovolenou akci, ale my ji nemůžeme rozpustit, pokud nedojde k porušení zákona a to se nestalo," řekla Právu jihočeská policejní mluvčí Anna Drdová.

Demonstraci sledoval i František Staněk z Městského úřadu Písek. I on konstatoval, že nedošlo k porušení zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám