Hlavní obsah

Instruktoři nenesou vinu na smrti parašutistky, rozhodl soud

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Zproštěni obžaloby. S tímto verdiktem odešli v úterý od Okresního soudu v Tachově instruktoři letectví Lukáš Drašar a Miroslav Bureš. Soudce takto posoudil jejich podíl na smrti 16leté dívky při výcviku na letišti v Erpužicích na Tachovsku v říjnu 2007. Rozsudek nenabyl právní moci.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Letečtí instruktoři Miroslav Bureš (vlevo) a Lukáš Drašar (vpravo) si u soudu vyslechli zprošťující rozsudek.

Článek

Státní zástupkyně, která se na místě odvolala, požadovala podmínečný trest a pětiletý zákaz činnosti, zmocněnec rodičů téměř miliónové odškodné. Mužům hrozilo za trestný čin ublížení na zdraví až pět let vězení.

Nad tragickou událostí vyjádřili oba lítost, ani jeden však necítí přímou vinu na dívčině smrti. Bureš, který byl při události v pozici výsadkového průvodce, spatřuje příčiny tragédie v souhře nešťastných náhod.

„Děláme rizikovou činnost, kde se něco podobného může stát. Mrzí mě, že ani do budoucna nebudeme schopni toto stoprocentně ovlivnit a podobným tragédiím zabránit,“ dodal majitel školy paravýcviku Lukáš Drašar.

Výcvik byl nedostatečný

Dívka zemřela po pádu z výšky 700 metrů. Při nestandardním výsadku, kdy zřejmě sehrála roli turbulence, roztáhla ruce a došlo k podvlečení výtažného lana pod její paži. Padák se neotevřel a záložní ve stresové situaci nepoužila.

Podle žalobkyně měly na fatální události podíl forma vedení výcviku a čas. Instruktoři podle ní porušili některé povinnosti. „Nebyl nacvičen pohyb v letadle a jeho opouštění,“ uvedla státní zástupkyně Hana Stehlíková.

K nedostatečnosti základního výcviku, probíhajícího zhruba 4,5 hodiny, navíc částečně v nočních hodinách, se přiklonil také znalec. Poukazoval i na neprovedení dalších úkonů, především závěrečného přezkoušení.

Soud v pondělí po výpovědi svědků i znalců neshledal závažné a přímé porušení povinností obou mužů a obžaloby je zprostil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám