Hlavní obsah

Drogy se začaly vyrábět z léků dovezených ze Slovenska a Polska

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár týdnů platí v Česku omezení volného prodeje léků obsahujících pseudoefedrin a celníci už mají první případy jejich dovozu ze sousedních zemí. Česko je totiž jedinou zemí v okolí, která prodej léků na chřipku kvůli jejich zneužívání výrobci pervitinu reguluje. V českých lékárnách je možné získat na osobní údaje kupujícího třeba jen dvě balení léků Nurofen, Modafen nebo Paralen.

Článek

„Bohužel pro nás Německo, Polsko a Slovensko mají prodej volný a dokonce v Polsku se tyto léky běžně prodávají na benzinových stanicích. Tam si člověk suroviny pro výrobu drog koupí stejně snadno jako čokoládu,“ konstatoval mluvčí Národní protidrogové centrály Michal Hammer.

Psi jsou nepoužitelní

Odhalit pašeráky vozící zásoby z ciziny je přitom poměrně obtížné. Kvůli našemu vstupu do Schengenského prostoru v roce 2007 zmizely stálé kontroly na hranicích, a celníci tak mohou zasahovat pouze při namátkových akcích.

I při nich jsou však tradiční pomocníci, třeba psi vycvičení na vyhledávání drog, nepoužitelní. Originálně zabalené léky jsou hermeticky uzavřené a zvířata by navíc reagovala i na každý legálně převážený balíček.

Každý má nějaké plato léků na bolení hlavy. To by se uštěkali.
Jiří Barták, mluvčí Generálního ředitelství cel

„Každý má nějaké plato léků na bolení hlavy. To by se uštěkali,“ vysvětlil mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták a upřesnil: „Auta můžeme kontrolovat při namátkových kontrolách, které bývají zaměřeny na konkrétní problematiku, třeba dovoz zvířat, pokud v regionu probíhá burza. Pak samozřejmě provedeme i kontrolu na drogy, léky nebo zbraně.“

Jinak prý musí mít k prohlídce zákonný důvod, tedy nejčastěji důvodné podezření, že se v daném voze léky nelegálně převážejí. Dovoz léků s obsahem pseudoefedrinu je navíc novinkou, s níž nemají celníci a policie doposud zkušenosti.

„Nemáme s čím srovnávat. Až do zrušení volného prodeje se k nám prekurzory pro výrobu pervitinu v takovém množství nevozily. Nebyl důvod,“ dodal Barták.

Pašerákovi hrozí pět let

Přesto už celníci některé případy odhalili. „V letošním roce jsme měli tři případy, z toho dva se týkaly dovozu ze sousedních zemí. Třetí byl na ruzyňském letišti, kdy k nám dva Vietnamci pašovali několik tisíc tablet léků původem z Hongkongu,“ potvrdil Právu Barták.

Celníci nalezli léky pašované ze Slovenska také při květnové domovní prohlídce zaměřené na kontrolu potenciálních výrobců drog.

Poslední případ je z předminulého týdne. V neděli 29. května zadrželi celníci z Hradce Králové zhruba stovku krabiček léku Sudafed v místě bývalého hraničního přechodu Náchod-Běloves.

Dva muži kontraband převáželi z Polska v renaultu. Jeden z nich, 30letý Čech, byl obviněn z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a hrozí mu až pět let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám