Hlavní obsah

Bachyně zahnala ženu na strom, myslivci před divočáky varují

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Bachyně zahnala o víkendu na strom ženu nedaleko obce Zdislava v Libereckém kraji. Myslivci v té souvislosti varují, aby si lidé dávali při svých toulkách v lesích pozor na divoká prasata. Nabádají zejména výletníky a houbaře. Informoval o tom Zdeněk Besta z Asociace profesionálních myslivců.

Foto: Dana Sokolová, Novinky

Článek

"Bachyně svá selata brání a může na člověka zaútočit. Nebezpečné je především prolézání houštin, kde se divoká prasata ve dne ukrývají," upozornil Besta. Doplnil, že divoká prasata jsou přemnožená.

Žena ve středním věku vyšplhala na Bukové hoře před bachyní na strom asi do výšky dvou metrů a strávila tam zhruba hodinu. Pokusila se slézt, ale divoké prase se vrátilo, a tak se žena znovu vrátila na větve. Mobilem zavolala na policii a policisté se obrátili na správce honitby a lesníka.

"Když jsme ženu našli, bachyně již na místě nebyla. Pravděpodobně jsme ji při hledání ženy vyrušili. Pokud někdo narazí na divočáka, ať se snaží nevystrašit ho a velmi pomalu odejde," uvedl lesník. Pokud chodí turisté do lesů se psy, pak bachyně napadnou většinou psy.

Volně pobíhající psi v nebezpečí

Například v roce 2004 zahnalo divoké prase pod ještědským hřebenem na útěk ženu se dvěma německými ovčáky. Jednomu psovi udělalo svými kly dvě tržné rány. Volně pobíhající psi bez vodítka se ocitají ve velkém nebezpečí, pokud objeví úkryt, kde se bachyně starají o mláďata.

"Také turisté ať se v lese nyní raději vyhýbají místům, odkud se ozývají zvířecí zvuky. Jinak jim hrozí napadení bachyní," řekl zkušený myslivec z Liberecka Jiří Černý. Divoké prase váží až sto kilogramů a dokáže člověka vážně poranit. Při souboji používá především špičáky a obrovskou sílu rypáku. Černý pamatuje i na neštěstí, při němž postřelený divočák zaútočil na lovce. Muž po úrazu páteře ochrnul.

Podle Besty jsou divoká prasata přemnožená. K letošnímu 31. březnu v Libereckém kraji žilo kolem 1900 divočáků a v lovecké sezoně 2008 až 2009 jich myslivci odstřelili 4660.

Reklama

Výběr článků

Načítám