Hlavní obsah

Škola oplakává po zorbingové tragédii učitele, policie sepisuje obvinění

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový
Frýdek-Místek
Aktualizováno

Čtvrteční tragédii při zorbingu na Třinecku, kde zemřel učitel školy a jeden z žáků se vážně zranil, vyšetřuje frýdecko-místecká policie. Její mluvčí Ivan Žurovec v pátek řekl, že podle prvotního šetření provozovatelé atrakce porušili normy. Kriminalisté nyní připravují obvinění.

Článek

„Zabezpečení bylo zajištěno amatérsky, síť nebyla moc pevná. Kouli, která i se dvěma lidmi vážila asi 200 kilo, neudržela a povolila,“ řekl Právu Žurovec. Obvinění by podle něj mohlo padnout během několika dní. Policisté zatím podezřívají dva společníky českotěšínské firmy. Muži jsou podezřelí ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Zorbing je adrenalinová zábava, při níž se sjíždějí kopce v průsvitných plastových koulích.

"Děti se mohly rozhodnout, zda přijdou v pátek do školy, anebo zůstanou doma. Nakonec všichni přišli a udělali pietní místo pro pana učitele. Donesli kytky a svíčky a společně jsme na něj celá škola vzpomínali,“ řekla ředitelka školy Magda Trávníčková. 

Od rána se marně pokouším dovolat na nějakého zástupce firmy a dohodnout se, co bude dál. Bohužel neberou telefon.
ředitelka školy Magda Trávníčková

Ihned poté, co se o tragédii ve čtvrtek dozvěděla, se podle svých slov rozjela na místo. "Dozvěděla jsem se tam, že firma zajistila čtyři instruktory, kteří měli dbát na bezpečnost. Tragédie se přitom stala hned na začátku, pan učitel s jedním z žáků nastoupil do atrakce jako první a pak se to hned stalo,“ řekla ředitelka.

Co je Zorbing

Zorbing je adrenalinová aktivita, při níž člověk v průsvitné kouli o průměru 3,5 metru sjíždí z kopce dolů. Člověk se v kouli valí i stovky metrů ze svahu dolů. Trasa ideálně končí protisvahem, o nějž se koule zastaví. Pokud protisvah není, zachytí se v síti, která by měla být několikanásobně jištěna.

Dodala, že zatím neví, jaké právní kroky škola vůči provozovateli atrakce vyvodí. "Ve čtvrtek na nějaké dohadování nebyl čas, ale v pátek se od rána marně pokouším dovolat na nějakého zástupce firmy a dohodnout se, co bude dál. Bohužel neberou telefon,“ řekla ředitelka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám