Hlavní obsah

Celníci zadrželi pašeráky drog, je mezi nimi i bývalý sovětský důstojník

Novinky, ČTK, Petr Nový
Břeclav
Aktualizováno

Čtveřici lidí, včetně bývalého důstojníka sovětské armády, zadrželi v uplynulých týdnech celníci a policisté na různých místech České republiky. Podezřívají je z pašování a distribuce drog. Jejich prodejem by mohli získat až 22 miliónů korun.

Foto: ČTK

Balíčky s heroinem, které nalezli ve škodovce celníci v Lanžhotě na Břeclavsku.

Článek

Skupina již byla obviněna z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Budou-li odsouzeni, hrozí jim až patnáct let za mřížemi. Nyní jsou ve vazbě. Informoval o tom šéf Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jakub Frydrych (vpravo) na tiskové konferenci. Za ním odcházející dosavadní šéf NPC Jiří Komorous. Vlevo náměstek policejního prezidenta Jiří Houba.

Všichni čtyři byli zadrženi v rámci několikaměsíční operace nazvané Geryk, na níž se podílela pražská centrála NPC a její brněnská expozitura. Celníci nejprve 20. března zadrželi na česko-slovenském hraničním přechodu v Lanžhotě na Břeclavsku muže a těhotnou ženu, kteří se pokusili propašovat z Turecka do Česka 11 kilogramů heroinu. Měli ho zabalený do 45 balíčků, jež byly ukryty v zadním nárazníku osobního vozu Škoda Octavia.

Naředěním si mohli vydělat až 22 miliónů

V souvislosti s tím policisté zadrželi v Praze a Liberci další dva lidi. Jedním z nich byl bývalý důstojník sovětské armády, kterého policie považuje za organizátora trestné činnosti. Druhou zadrženou je žena, o níž policie nic bližšího nesdělila.

Podle policie měli všichni zadržení pašovat a distribuovat drogu v Česku a dalších zemích EU. Jenom z 11 kilogramů heroinu, který celníci objevili ve voze dvojice zadržené v Lanžhotě, by podle policie bylo možné vyrobit 220 000 dávek heroinu za zhruba 11 miliónů korun.

Policie ale předpokládá, že podezřelá čtveřice mohla heroin před prodejem ještě ředit, takže by mohla vyrobit až 440 000 dávek za 22 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám