Hlavní obsah

Oloupenou ženu hodili z mostu do řeky, dostali 12 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

S dvanáctiletými tresty vězení odešli ve čtvrtek od hradeckého soudu Jan Herák (20) a Patrik Herain (21) ze severních Čech. Podle rozsudku se dopustili loni v prosinci v Havlíčkově Brodě dvou loupeží a pokusu o vraždu. Jednu z oloupených žen totiž hodili z mostu do řeky.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Patrik Herain (vpředu) a Jan Herák v soudní síni.

Článek

V roce 2001 tehdejší žák páté třídy základní školy v severočeské Krupce prožíval chvíle slávy. Psaly o něm místní noviny, protože za záchranu života své babičky získal Školní cenu Fair play 2000 Českého olympijského výboru. Chlapec byl s babičkou, které se udělalo nevolno, sám doma a v klidu přivolal odbornou lékařskou pomoc.

Sanitka ženu odvezla do nemocnice se zástavou srdce a nebýt pohotovosti vnuka, zřejmě by zemřela. Tím zachráncem byl Jan Herák, který si za svůj čin kromě prestižní ceny vysloužil i osobní blahopřejný dopis tehdejšího ministra školství Eduarda Zemana. "Tvé jednání bylo vysoce morální a lidské,“ napsal mu tehdy ministr.

Potřebovali peníze na dárky pro přítelkyně

Pár let poté zachránce málem připravil o život člověka. Se svým kamarádem Herainem potřebovali peníze na dárky pro své přítelkyně a rozhodli se opatřit si je loupeží. Přepadli dvě nic netušící mladé ženy a násilím jim sebrali peníze a mobilní telefony.

Jednu z nich po oloupení hodili z mostu do Sázavy. Podle soudu proto, aby přepadená proti nim nemohla svědčit. Znalci zjistili, že žena, které se vlastními silami podařilo z ledové vody dostat, dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou, která vznikla v přímé souvislosti s přepadením.

Čekali jsme až vyplave, pak jsme teprve utekli.
odsouzený Jan Herák

Obžalovaní se částečně přiznali, ale popřeli, že by chtěli ženu zabít. "Čekali jsme až vyplave, pak jsme teprve utekli,“ uvedl u soudu Herák s tím, že jim šlo o to, aby získali více času na útěk.

Tomu ale soudci neuvěřili. Mladíkům přitížilo, že v minulosti už byli za podobné činy opakovaně trestáni, a Herák byl v době činu dokonce ve zkušební době. Oba dva u soudu svých skutků litovali, slibovali, že se napraví, a žádali soud, aby je poslal do takového vězení, kde budou moci pracovat a z vydělaných peněz uhradit škody způsobené přepadeným ženám.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová ale jejich lítost označila za ryze účelovou a proti rozsudku se okamžitě odvolala.

Trest na spodní hranici sazby je nepřiměřeně mírný.
Státní zástupkyně Lenka Faltusová

"Trest na spodní hranici sazby je nepřiměřeně mírný vzhledem k množství spáchaných skutků i s ohledem na závěry znalců. Ti totiž konstatovali, že jde o lidi, kteří se ve společnosti budou těžko uplatňovat, a jejich resocializace je problematická z důvodu sociální nezakotvenosti,“ prohlásila Faltusová.

Podle ní měli skončit ve věznici s nejtěžším režimem. "Senát se zřejmě domnívá, že ve věznici s ostrahou se oba lépe uplatní pracovně. Já si myslím, že takto narušené osoby by měly trest vykonat ve věznici se zvýšenou ostrahou,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám