Hlavní obsah

Ransdorfovo stíhání brzdí byrokracie Evropského parlamentu

Právo, rav, mcm, jov

Česká policie čeká marně už čtyři měsíce na zprávu Evropského parlamentu (EP) ve věci zbavení imunity europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM). Ten v roce 2007 svým autem srazil a lehce zranil ženu na přechodu pro chodce v Praze 6. Europoslanci o jeho vydání rozhodli letos v únoru, ale dokud policie neobdrží oficiální rozhodnutí, nemůže zahájit jeho trestní stíhání.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Europoslanec Miloslav Ransdorf

Článek

Evropské úředníky nedonutila k větší aktivitě ani urgence pražského policejního vyšetřovatele, kterou do EP zaslal už před půldruhým měsícem.

„Nikdo z Evropského parlamentu se vůbec neozval a na naši žádost o vydání nereagoval, takže o tom, že byl nejmenovaný europoslanec vydán, víme pouze z médií,“ konstatovala mluvčí pražské policejní správy Eva Miklíková.

Nad počínáním europarlamentu se pozastavilo české ministerstvo spravedlnosti. „Evropský parlament má podle jednacího řádu povinnost okamžitě informovat příslušný orgán v členském státě, což se asi v tomto případě nestalo, pokud to trvá již čtyři měsíce,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti pro evropské záležitosti Martina Kvašová.

EP: je to neobvyklé

Dotazy Práva na osud české žádosti a urgence zaskočily i úředníky Europarlamentu. „Kontroloval jsem to a služby parlamentu byly vyzvány, aby odeslaly toto rozhodnutí co nejdříve. Je opravdu neobvyklé, že sdělení ještě nedospělo k soudní moci,“ reagoval pracovník tiskového oddělení EP Federico De Girolamo s tím, že netuší, kde nastal zádrhel.

Rozhodnutí europoslanců je však podle něj platné a neměly by jej ohrozit ani eurovolby, které v některých zemích EU začínají už dnes. V Česku se bude volit v pátek a sobotu. Pokud bude Ransdorf znovu zvolen, nemělo by to mít na jeho vydání v případě autonehody vliv.

Ransdorf: z mé strany není žádný problém

Policie jeho případ nejprve řešila jako přestupek, pak se ale rozhodla europoslance obvinit z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu hrozí až roční vězení.

On sám se svým vydáním k trestnímu stíhání souhlasil, s poškozenou ženou se prý navíc finančně vyrovnal.

„Z mé strany bylo uděláno vše. Hlasoval jsme pro to, abych byl zbaven imunity, čekám na to, až Brusel tu věc pošle. Opakovaně se ptám svého advokáta, v jakém je to stavu, a on mi opakovaně říká, že nemá zprávy, že by Brusel cokoliv na policii poslal,“ odpověděl Ransdorf na dotaz Práva, v jaké fázi je případ jeho dopravní nehody. „Z mé strany není vůbec žádný problém,“ dodal.

Policie ho prý zatím ani nezvala k podání vysvětlení. „Nikdy. V okamžiku, kdy budu vyrozuměn, budu reagovat. To je věc, o které by koneckonců musel být informován i můj právní zástupce. Pokud policie nemá nic, na základě čeho by mohla reagovat, tak nemohu nic dělat,“ řekl Ransdorf.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám