Hlavní obsah

Vražda svědka vyděračům nepomohla, půjdou za mříže

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vydírání, zbavení osobní svobody a loupež poslal v úterý pražský Vrchní soud (VS) Antonína Klysáka na pět a půl roku do vězení, jeho společníkovi Antonínu Wertheimovi uložil trest ještě o dva a půl roku delší. Podle obžaloby 14 dní věznili dva Klysákovy příbuzné v chatě v Točníku na Berounsku. Svázali je, bili a neustále jim vyhrožovali smrtí, aby je donutili prodat střechu nad hlavou.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Spolupachatel Antonín Wertheim u soudu

Článek

Oběti nakonec tlaku podlehly. Oba svůj dům v Počáplech ze strachu o život převedli na kupce určeného svými trýzniteli, přičemž z utržené částky přes půldruhého miliónu korun neviděli ani korunu a skončili jako bezdomovci.

Vrchní soud výrazně zpřísnil původní tresty středočeského krajského soudu, který na sklonku loňského roku vyměřil Klysákovi 3,5 roku a jeho komplicovi šest let.

Jeden z vydíraných byl zavražděn

Obžalovaným ale hrozí v budoucnu ještě daleko vyšší  trest. Policie je totiž obvinila z vraždy jednoho z vydíraných. Jeho tělo našli kriminalisté letos v dubnu zakopané poblíž obce Kařez na Rokycansku. Muž byl pohřešován od loňského března, vyděrači  ho zřejmě chtěli umlčet, aby před soudem nemohl vypovídat.

"V době, kdy měl muž svědčit před soudem prvního stupně, byl už mrtvý,“ řekl soudce VS Zdeněk Sovák. Soud vycházel z jeho výpovědi na policii v přípravném řízení. "O té nejsou pochybnosti. Podle znalce jsou oba poškození nižšího intelektu. Nemají fantazii na to, aby byli schopni jednání obžalovaných smyšleně popisovat. Aby si ho vůbec pamatovali, museli silně traumatizující  zážitky prožít na vlastní kůži,“ dodal  Sovák.

Věznění, mučení, vyhrožování

Případ se začal odehrávat 1. listopadu 2006. Tehdy za svými příbuznými do jejich domu v Počáplech přijel Klysák s Wertheimem.

"Nejdříve po nich chtěli peníze a spořitelní knížky. Pak je pod pohrůžkou střelné zbraně přinutili nastoupit do auta a odvezli je na chatu v Točníku. Tam je spoutané drželi několik dní, přičemž je bili a hrozili smrtí. Jeden z uvězněných mužů se dokonce pokusil o sebevraždu,“ pokračoval soudce Sovák.  

Po čtrnácti dnech fyzického a psychického utrpení  nakonec souhlasili s tím, co po nich obžalovaní požadovali. Majitel nemovitosti podepsal příslušné dokumenty k převodu domu a zároveň zrušil věcné břemeno spočívající v právu doživotního užívání domu svým spolubydlícím. Oba poté zůstali na ulici a přespávali v různých ubytovnách.

Vyděrači je znovu kontaktovali bývalého majitele domu poté, co jej vyslýchala kriminálka. Měli se ho údajně pokoušet přimět k tomu, aby pozměnil svoji výpověď v tom smyslu, že dům převedl dobrovolně. To zřejmě odmítl, načež zmizel. Poslední kontakt s hledaným mužem měl jeho spolubydlící loni 15. března. 

O rok později  se Antoník Klysák policistům pod tíhou důkazů k vraždě příbuzného doznal a ukázal i místo, kde s Wertheimem ukryli tělo. Hodili ho do bývalého septiku a zasypali ho dvoumetrovou vrstvou zeminy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám