Hlavní obsah

Uprchlý Novotný dostal za vydírání Železného a zpronevěru podmínku

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvouletý podmíněný trest s odkladem na pět let dostal u Obvodního soudu pro Prahu 1 uprchlý Čechoameričan George Novotný. Soudci ho potrestali za vydírání bývalého prvního muže televize Nova a nynějšího europoslance Vladimíra Železného a další trestné činy. Kromě vydírání dostal Novotný trest také za zpronevěru obrazů a nedovoleného ozbrojování. Proti verdiktu je možné se odvolat.

Článek

Údajné vydírání Železného souvisí s kauzou, ve které oba muži dostali pravomocně každý dvouletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let za krácení daní při dovozu obrazů z ciziny.

Žalobci Novotného vinili z toho, že v červnu 2000 napsal Železnému vyděračský dopis, ve kterém požadoval 100 000 dolarů (tehdy asi 3,76 miliónu korun) a milión korun za to, že nezveřejní informace o jeho údajných machinacích s uměleckými předměty a obrazy, například autorů Emila Filly a Oskara Kokoschky.

Podle spisu poslal Novotný dopis Železnému o několik dnů později prostřednictvím svého řidiče. Řidič měl podle obžaloby za úkol předat dopis a zároveň převzít od Železného požadované peníze. Dopis byl sice předán, ihned poté ale řidiče zadržela policie. Železný totiž již dříve podle spisu požádal o policejní ochranu. Řidič nebyl obviněn z žádného trestného činu. Obsah dopisu od Novotného totiž prý neznal.

Novotný podle obžaloby také od června 1997 do ledna 2000 přebíral do své Galerie Longa obrazy, které buď prodal, nebo si je ponechal, aniž za ně zaplatil původním majitelům. Postupně tak údajně způsobil mnohým lidem celkovou škodu ve výši asi 2,343 miliónu korun.

Vedle toho jej žalobci vinili i z nedovoleného ozbrojování. Podle spisu totiž u něho v autě při jeho zadržení v roce 2000 policisté objevili revolver a náboje, ačkoli nevlastnil zbrojní pas.

Novotný údajně pobývá v USA a prý se do Česka nemíní vrátit. Podle dřívějších informací Interpolu je ve Spojených státech od září 2002.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám