Hlavní obsah

Opilý řidič, který narazil do mikrobusu a zabil člověka, do vazby nepůjde

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Opilý 29letý muž bez řidičského oprávnění, který v sobotu v půl čtvrté odpoledne naboural u Damic na silnici mezi Ostrovem a Kláštercem nad Ohří zeleným volkswagenem svého otčíma do mikrobusu, karlovarský okresní soud do vazby neposlal. Vyšetřován bude na svobodě. Při nehodě bylo zraněno celkem devatenáct lidí, starší žena zemřela.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nehoda osobního vozu a autobusu na Karlovarsku

Článek

„Důvody k vazbě nebyly shledány,“ uvedla karlovarská soudkyně Kateřina Sedláčková. „Nebyly zjištěny konkrétní skutečnosti, které by odůvodňovaly obavu, že by obviněný uprchl nebo se skrýval, aby se vyhnul trestnímu stíhání či popřípadě uložení trestu,“ vysvětlila Sedláčková, podle které je řidič obviněn celkem z pěti trestných činů. V případě trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

„Proti rozhodnutí soudu není opravný prostředek,“ uvedl karlovarský státní zástupce Pavel Dvořák.

„Návrh na vzetí do vazby jsme podávali proto, že jsme měli obavu, že se obviněný bude skrývat nebo uprchne,“ vysvětloval Dvořák, který nyní bude připravovat obžalobu obviněného řidiče. Kromě ublížení na zdraví je ještě obviněn z trestných činů obecného ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky, řízení bez řidičského oprávnění a neoprávněné užívání cizí věci.

Než ale začne soud, musí Dvořák k obžalobě připravit podklady. „Jedná se zcela určitě o znalecké posudky z oboru zdravotnictví včetně pitevního protokolu oběti nehody,“ uvedla soudkyně s tím, že nutný bude zřejmě také znalecký posudek z oboru dopravy. „Otázka je, jak rychle se znalcům podaří posudky vypracovat,“ dodala.

Původně policejní mluvčí označila vozidlo, s kterým mladý muž žijící v Ostrově na Karlovarsku havaroval, za ukradené. Podle informací Práva si jej ale obviněný pouze „půjčil“ bez vědomí svého nevlastního otce. Proto také není muž obviněn z krádeže, ale z trestného činu neoprávněného užívání cizí věci. Řidiči policie naměřila v krvi 1,19 promile alkoholu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám