Hlavní obsah

Za ubití bezdomovce dostali 27 let

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Případ zarážející lidské bezcitnosti a krutosti potrestal v pondělí brněnský Krajský soud. Do vězení poslal trojici bezdomovců, kteří v opilosti umlátili svého kamaráda jen proto, že už s ním nechtěli dál bydlet ve společně obývané zahradní chatce. Zbitý muž bez pomoci umíral dlouhé hodiny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Pavel Bartuschek, Alois Cink a Ondřej Kšica v doprovodu eskorty.

Článek

Senát v čele s Jiřím Stýblem za ublížení na zdraví potrestal 36letého Pavla Bartuschka 9 lety vězení, jeho kolega 53letý Alois Cink stráví za mřížemi 8,5 roku a nejmladší a nejagresivnější z bandy, teprve 21letý Ondřej Kšica, půjde na 9,5 roku do káznice.

Skupinka obývala na konci loňského léta jednu ze zahradních chatek v okrajové části Brna. Společně s trojicí odsouzených tam žil i jejich 45letý kamarád, který prý ale v alkoholovém opojení býval agresivní. Jeho kolegové se jej proto rozhodli z chatky vystrnadit, ale za argumenty si zvolili pěsti.

Nejdříve muže napadli v chatce, poté jej Bartuschek s Kšicou vyvedli na nedalekou panelovou cestu, kde už odpor nekladoucímu muži dal mladík ještě tři tvrdé rány pěstí do hlavy. Po těchto úderech nebožák upadl do bezvědomí a z něj už se neprobral, po krvácení do mozku zemřel.

"Podle znalců bylo na hlavu oběti útočeno nejméně pětkrát, přičemž nelze vyloučit, že útoky směřovaly vícekrát do stejného místa. Bylo vyloučeno, že by si zranění mohla oběť způsobit sama. Právě obžalovaný Kšica muži zasadil nejvíce ran a proto je jeho trest nejtvrdší,“ prohlásil v odůvodnění verdiktu soudce Stýblo.

Všichni odsouzení s tresty nesouhlasili, Bartuschek dokonce čtení rozsudku doprovodil několika urážlivými výkřiky na adresu soudu a musel být zklidněn. Případem se bude muset ještě zabývat Vrchní soud v Olomouci, Cink se totiž na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám