Hlavní obsah

Policista půjde do vězení, kryl zločin kamarádů

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Romský policista Martin Barkóci z Ostrova nad Ohří stráví následující čtyři roky ve vězení. V pátek ho tam poslal Krajský soud v Plzni za to, že se snažil zamést pod koberec zločin kamarádů. Julius Horváth a Milan Pačan si podle rozhodnutí stejného soudu odpykají čtyři roky za brutální útok na 35letého muže, kterého málem umlátili násadou od lopaty.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice Romů na lavici obžalovaných. Zleva policista Martin Borkóci, Milan Pačan a Julius Horváth

Článek

"Policista se svým jednáním dopustil trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, nadržování a vydírání," řekl předseda senátu Přemysl Špicar. Útok Romů na požkozeného měl podle soudu rasový podtext.

K incidentu došlo 22. prosince 2007 kolem čtvrté hodiny ráno před hernou Kolečko v Ostrově nad Ohří. Tam podle obžaloby Horváth a Pačan muže napadli nejprve údery pěstí a kopanci, později se do něho pustili násadou od lopaty.

"Dostal jsem pětašedesát ran lopatou. Už jsem přestával vnímat bolest, viděl jsem jen záblesky,“ popsal u soudu muž, který je zařazen do zvláštního programu na ochranu svědků. Jeden z útočníků se mu také pokusil zasadit ostrým hrotem násady poslední ránu do očí. Napadený sklonil hlavu, hrot mu probodl čelo.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice Romů na lavici obžalovaných. Zleva policista Martin Borkóci, Milan Pačan a Julius Horváth

Barkóci, jenž přijel na místo jako policista, šel prý nejprve k Pačanovi a Horváthovi, s nimiž se zná od dětství. Poté zbitému muži řekl: "Měli tě tady zabít. Uvědom si, co budeš vypovídat.“ Ovlivnit se ho prý pokusil i později při výslechu. Ze strachu napadený uvedl, že byl zmlácen dvěma neznámými Romy. Barkóci jakýkoliv nestandardní postup popírá. "Na místě nic nenasvědčovalo, že dochází k napadení osob. Ten muž, co byl zraněný v obličeji, se mnou nekomunikoval.

Případ vyjasnily odposlechy

Lékařům ze záchranky řekl, že upadl. Tak jsem volal dozorčímu vysílačkou, že tady k žádnému napadení nedochází,“ řekl policista výslechu. Stejně nevinní se podle svých slov cítí oba obžalovaní bijci, kteří odmítli jakákoliv rasově motivovaná slova. Násadou muže prý udeřili jen jednou. Jenže důkazy v podobě telefonních odposlechů jejich obhajobu vyvrací.

Pár hodin po incidentu telefonoval Horváth svému švagrovi a líčí mu, co se stalo. "Poprali jsem se s Milanem, s tím... z Jáchymova. Leží v nemocnici. Dostal, co si zasloužil. Byl zmrzkanej jako pes. Už jsem to nemohl vydržet. Navezl se do mojí rodiny. Vzal jsem lopatu a Milan koště. Zlomili jsme o něho násady. Je dobitej. Už nebude vyskakovat. Ať chcípne. Je mi to jedno,“ emotivně popisuje Horváth sled událostí. Vzápětí svého příbuzného uklidňuje. "Službu měl Martin Barkóci. Je to v pohodě. Už je to zařízený,“ dodává. Podobně o rvačce mluvil i s dalšími známými po telefonu. V tu dobu jeho mobil odposlouchávala policie pro podezření z drogových deliktů.

Z dalších nahrávek zazníval hlas i policisty Barkóciho. "Ty vole, mám z vás šoky. Přijeďte hned ke mě,“ kontaktoval Barkóci Horvátha hned druhý den po rvačce.

Horváth se před soudem k odposlechům nevyjadřoval. Jen pokrčil rameny a každou nahrávku komentoval slovy: "Nevím. Nepamatuji se, co jsem říkal.“

Podobně vystupoval i Barkóci. "Vůbec nevím, o co jde,“ reagoval například na hovor, ve kterém Pačan Horvátha informuje o tom, že za ním byl Barkóci a sdělil mu, že svědek nic neřekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám