Hlavní obsah

Málem zabil bratrance, do vězení ale nepůjde

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Dvacetiletý Vietnamec Que Tai Dang, který v polovině loňského listopadu v Pardubicích málem zabil svého bratrance, je na svobodě. Senát Krajského soudu v Hradci Králové jej ve čtvrtek potrestal dvouletým podmíněným trestem s pětiletou zkušební lhůtou, a zároveň ho propustil z vazby na svobodu.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Que Tai Dang byl nakonec odsouzen za ublížení na zdraví.

Článek

Mladík byl původně souzen za pokus vraždy. U soudu sice nezapíral, ale tvrdil, že vzhledem ke své tehdejší opilosti si na nic nevzpomíná. Podle tvrzení obžaloby se dostal se svým příbuzným, s nímž bydlel na jedné z pardubických ubytoven, do slovní rozepře.

Ta vyvrcholila tím, že Dang popadl nůž a svého bratrance bodl do hrudníku, čímž mu způsobil ránu s pneumotoraxem a život ohrožujícím krvácením. Zraněnému zachránili život lékaři v pardubické nemocnici.

Dang velmi litoval svého činu a jeho bratranec proti němu odmítl vypovídat, aby mu nepřitížil. Soudci se nakonec rozhodli skutek překvalifikovat na pouhé ublížení na zdraví s mnohem nižší trestní sazbou a Dang podmínku bez námitek přijal.

Musí ovšem uhradit zdravotní pojišťovně škodu ve výši přes 18 tisíc korun, což jsou náklady na vyléčení zraněného. Soud Danga také vyhostil z České republiky. Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce se k němu nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám