Hlavní obsah

Žháři zaútočili na dům další romské rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdiby
Aktualizováno

Ve Zdibech u Prahy v neděli večer zaútočili neznámí žháři na dům romské rodiny. Na budovu hodili dvě zápalné lahve. Žádnému z obyvatel se nic nestalo. Požár se podařilo včas uhasit. Informaci přenesla Česká televize. Zdiby ve středu večer navštívil i ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Článek

Desetičlenná rodina přebývající v domě v době útoku spala. Jedna zápalná lahev spadla pod okno a druhá ke dveřím. Svědek uvedl, že jeho švagr spal v horním patře a slyšel, jak od domu odjíždí auto, když vypukl požár.

"Bylo to cílené, jedna pod okno, jedna pod dveře, aby člověk nemohl utéct," řekl ČT jeden ze členů rodiny.

V místě, kde začalo hořet, obyčejně přespává tělesně postižený mladík, který byl však právě na vyšetření v nemocnici.

Neznámý pachatel je podezřelý z pokusu o obecné ohrožení. "Nemáme potvrzeno ani vyloučeno, že by se jednalo o rasově motivovaný čin," řekl Chalupa. 

Útok odsoudil i starosta Zdib Jan Tvrdý. Uvedl také, že zvažuje na dům umístit bezpečnostní kameru. Možného opakování útoku se obává i romská rodina. Dveře svého domu proto provizorně zajistila cihlami a pod okno v podkroví postavila žebřík.

Zdiby navštívil i Kocáb

Do Zdib se přijel podívat i ministr pro lidská práva Michael Kocáb. S rodinou se však nesešel, protože měl mylné informace o poloze domu. Nepodařilo se mu kontaktovat ani starostu obce.

Ke žhářskému útoku ve Zdibech došlo zhruba měsíc poté, co zatím neznámí útočníci hodili tři zápalné lahve na dům romské rodiny ve Vítkově. Podle vyšetřovatelů v době útoku bylo u stavení černé auto. To se i s jeho posádkou podařilo nalézt, s požárem, při němž byli zraněni tři lidé, však nemá nic společného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám